Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… :-)
Tarta cytrynowa to klasyk wśród wypieków. Po raz pierwszy taką tartę jadłam na Pikniku Smakoszy w Lublinie w sierpniu ubiegłego roku. I od razu zakochałam się w niej. Moje kubki smakowe zostały dopieszczone do granic możliwości.
Roztopić w kąpieli widnej czekoladę z mlekiem migdałowym. Dodać ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszać. Lekko ostudzić i napełnić masą także wystudzone tartaletki. Wierzch udekorować malinami...
Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję.
Połowę truskawek pokroić na połówki, resztę posiekać. Na dnie pucharków ułożyć po 2 łyżki posiekanych truskawek. Połówki ułożyć dekoracyjnie wokół brzegu pucharka. Następnie wsypać po 1 łyżce drażetek czekoladowych. Ubić śmietanę i wymieszać z serkiem waniliowym.
Ten sernik zasługuje na uwagę, ma kruchy spód z kakao, na górze z posypką z tego samego ciasta. Przepis ze starego zeszytu, moja mama mawiała, że jest bardzo sycący.
Chyba najlepszy z dotychczasowych. (...) Sernik na l a t o. Idealnie żółty, idealnie orzeźwiający. Sernik, który znika w jeden dzień, i wywołuje u ś m i e c h y, od których (jeszcze) cieplej mi na sercu.
Wyszły naprawdę smaczne. Niespecjalnie słodkie, ale za to mocno chałwowe, więc polecam je wszystkim miłośnikom tego smakołyku. Są sycące i idealne na śniadanie, świetnie smakują np. posmarowane domową galaretką wiśniową. I, jak to muffinki, bardzo prosto je przygotować, więc zachęcam do wypróbowania przepisu w wolnej chwili.
Całe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają.
Dziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami.
W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne …
Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!
Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!
Bo zdjęcie mówi samo za siebie!
Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
W tym roku moje urodziny obchodzę bez tortu. Zamiast niego skusiłam się na elegancką klasykę: słynne francuskie ciasto Opera. Chciałam wypróbować je już od dawna, ale bałam się, że sobie z nim nie poradzę. 3 cienkie, migdałowe blaty biszkoptowe, nasączone kawowym syropem, przełożone czekoladowym ganache i kawową masą maślaną. Czyż to nie brzmi jak poezja?
Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście w trakcie robienia sernika zmieniłam pierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać je do masy tym razem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem :-) Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta.