Truskawkowy sernik na zimno
Słodki Kompromis obchodzi dziś swoje pierwsze urodziny, dokładnie rok temu rozpoczęłam swoją kulinarna podróż w wersji elektronicznej. Na początek trochę statystyki: przez ten rok łącznie blog doczekał się 214 223 wyświetleń, wyprodukował 282 posty, uzyskał 1 237 polubień na Facebook-u, 455 na Google+, a utworzona na Google+ społeczność liczy sobie 89 wiernych członków. Ten rok dał mi wiele radości i wzruszeń, uczył, nagradzał i ganił....wiele się też wydarzyło, poznałam kilku fantastycznych bloggerów, bardzo się rozwinęłam kulinarnie, a to wszystko dzięki WAM! To Wasze komentarze i polubienia, to Wasza obecność na stronach tego bliskiego mi miejsca dały i wciąż dają mi siłę do nieustannego podejmowania wysiłków w zaciszu mojej kuchni. Bardzo Wam dziękuję za obecność, życzę sobie nieustającej inspiracji, spełniania marzeń kulinarnych... a, Wam kochani przyjemności z czytania każdego mojego postu.
Składniki na tortownice o śr 20 cm
Czas przygotowania: 25 min + chłodzenie 12 godzin
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
400 ml śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
starta skórka z 1 cytryny
200 g truskawek
160 g cukru pudru
160 g owsianych ciasteczek
60 g masła
ok 300 g truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ciasteczka i masło wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania drobnych okruchów, wykładamy na dno tortownicy, dociskamy mocno i wkładamy tortownice do zamrażalnika do czasu przygotowania nadzienia
2. 200 g truskawek pozbywamy szypułek i miksujemy z 1/2 ilości cukru pudru, dodajemy startą skórkę z cytryny
3. Mascarpone, ricottę i śmietanę ubijamy mikserem aż uzyskamy gęstą, puszystą masę, dodajemy resztę cukru i mieszamy, dolewamy mus truskawkowy, mieszamy
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, na początku dodajemy do rozpuszczonej żelatyny łyżeczkę masy serowej, hartujemy ja w ten sposób, żelatyna nam się nie zabryluje w serze, dodajemy jeszcze trochę masy do zahartowanej żelatyny i dopiero tak przygotowana wlewamy strumyczkiem do masy serowej, dokładnie mieszamy
5. Przygotowaną masę wylewamy na przygotowany w tortownicy spód, wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin
Szybki, sezonowy - dla mnie wyjątkowy!