Ciasto czekoladowe
Klasyka klasyk- ciasto czekoladowe. Wilgotne, aromatyczne, idealne na poprawę humoru.
Do jego wypieku użyłam foremki do tarty (ok.25 cm), ciasto nie wyrosło więc wysokie, piekło się jednak tylko 30 minut, więc już po pół godzinie mogłam cieszyć się porcją jedzoną z waniliowymi lodami, to do czekolady dodatek wprost idealny!
Ciasto czekoladowe Składniki- mąka pszenna - 150 g
- jajko - 3 szt
- cukier brązowy - 175 g
- masło - 175 g, miękkie
- sól - duża szczypta
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- kakao - 15 g
- mleko - 2 łyżki
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- groszki czekoladowe - 1/2 szklanki (lub połamana na maę kawałki tabliczka czekolady)
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawaj po jednym jajku oraz esencję waniliową i mleko.
Dodaj do ciasta mieszankę mąki, proszku do pieczenia, soli i kakao, połącz.
Ciasto wyłóż do nasmarowanej masłem foremki, na wierzchu ułóż czekoladowe groszki. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 oC.