Ciasto z bananami i rabarbarem

Ciasto z bananami i rabarbarem

Dzisiaj, po serii przepisów szparagowych, pora na coś słodkiego na blogu. W ramach grupy wspólnego gotowania, tym razem mieliśmy przygotować ciasto z rabarbarem. Przejrzałam nieco przepisów w sieci i natrafiłam na placek z rabarbarem na Smakowitym Kąsku. Zmieniłam nieco sposób jego wykończenia, nie mieszałam bananów i rabarbaru z ciastem, tylko ułożyłam je na wierzchu przed pieczeniem. Wyszło bardzo efektownie i smacznie.

Koniecznie zajrzyjcie do innych blogerów, aby zobaczyć jakie ciasta z rabarbarem oni przygotowali: Panna MalwinnaBartekGinMartynosiaSiankoJustinka oraz Zuzia.

 

Zdjęcie - Ciasto z bananami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

4 jajka

2/3 szklanki mleka 2%

150 ml śmietany 12%

3/4 szklanki cukru

2,5 szklanki mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 g masła

2 mocno dojrzałe banany

2 łodygi rabarbaru

 

1. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka wymieszać z mlekiem i śmietaną w dużej misce. Następnie dodać cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy ostudzone masło. Wymieszać.

2. Formę do pieczenia (u mnie ) wyłożyć papierem do pieczenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, tak samo rabarbar.

3. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i układać na nim plasterki bananów i rabarbaru.

4. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. Sprawdzić pod koniec patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmować stopniowo z piekarnika, aby nie opadło.

 

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: banany, rabarbar

Kategorie przepisów