Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku. W szklance wody rozrabiamy budynie wlewamy je do jabłek i gruszek. Zagotowujemy...
Smak tego ciasta przypomina mi dzieciństwo. Kiedy byłam mała, babcia ucierała podobne ciasto w dużej, brązowej makutrze. Pamiętam, jak patrzyłam zafascynowana, kiedy dodawała po jednym jajku i szybko kręciła drewnianą pałką, żeby się nie zważyło... Wczoraj, kiedy go spróbowałam, wiedziałam, że to jest ten właśnie smak.
Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.
Łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe, w sam raz dla osób, które dopiero oswajają drożdże. Można powiedzieć, że jest prawie bezobsługowe ;) Wieczorem mieszamy część składników z drożdżami, rano dodajemy mąkę - i pieczemy . Żadnego czekania na wyrastanie ! . Ciasto wychodzi dość ciężkie, ale delikatne. Długo zachowuje świeżość (pomimo dużej ilości drożdży).
Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam !
To był rewelacyjny wybór , gdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami spowrotem do gorącego lata i słonecznych dni.
Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki!