Piernik tradycyjny
Pachnący swietami, piernik przekładany marmoladą i marcepanem oraz oblany czekoladą. To rodzinna receptura, która od lat gości w moim rodzinnym domu i jest przekazywana od pokoleń. Z tą jednak różnicą, że co roku jest ulepszna poprzez dodanie bardziej wykwintnych składników.
Ciasto wyrobione na piernik nie leżakuje tygodniami, lecz upieczone i przełożone, szczelnie owinięte musi poleżeć co najmniej tydzień , wówczas jest najlepsze. Kruche, mięciutkie i niezwykle aromatyczne.
Spróbujcie mojego piernika tradycyjnego !
Składniki:
- 140 ml karmelu
- 1,20 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 380 g cukru
- 300 g miodu naturalnego
- 125 g masła lub smalcu
- 2 jaja
- 18 g sody spożywczej
- po 1 łyżeczce: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir lub 2 łyżki przyprawy do pierników
- 550 g marmolady sliwkowej
- 120 g gorzkiej czekolady
- 300 g masy marcepanowej
- 200 g gorzkiej czekolady na polewę
- 6 szt. czekoladowych białych gwiazdek
Wykonanie:
- Cukier 250 g wsypać do rondla z podwójnym dnem i mocno zarumienić na ciemno brązowy kolor, nie mieszać.
- Odstawić z palnika i bardzo ostrożnie wlać 100 ml zimnej wody, wymieszać.
- Dodać cukier i podgrzewać ciągle mieszając, do rozpuszczenia cukru.
- Kiedy uzyskamy klarowną, przezroczystą konsystencję dodać miód i przyprawy, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, od czasu wymieszać.
- Mąkę z sodą, solą i przyprawami przesiać, dodać ostudzony karmel z miodem, jaja i rozpuszczony, wystudzony tłuszcz.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć, następnie ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i starannie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i błyszczące, gdyby było za gęste dodać kilka łyżek wody, jeśli rzadkie dodać odrobinę mąki.
- Uformować kulę i przykryć sciereczką, następnie odstawić na 40 minut w temperaturze pokojowej.
- Ciasto podzielić na cztery kawałki i rozwałkować o wymiarach formy do pieczenia /sugerowana: 34 x 24 cm/.
- Piec oddzielnie po jednym placku, w formie wyłożonej papierem do pieczenia lekko natłuszczonym.
- Piec w temp. 180 st. C, przez 25 minut.
- Ciepłe ciasto przekładać roztopioną czekoladą połączoną z marmoladą.
- Srodek ciasta przełożyć masą marcepanową.
- Wierzch polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Uwaga !
Przełożony piernik należy zawinąć szczelnie w bawełnianą scierkę i zamknąć w pojemniku. Odstawić na 1-2 tygodnie do skruszenia. Po tym czasie polać czekoladą i udekorować. Piernik można podzielić na 3 kawałki.
Smacznego ?