Pomarańczowy sernik na zimno
- SKŁADNIKI:
- ( blacha 20-22)
- BISZKOPT:
- - jajka - 4 szt
- - mąka pszenna - 4 łyżki
- - kakao - 1 łyżka
- - cukier - 4 łyżki
- MASA :
- - twaróg - 500 g
- - galaretka pomarańczowa - 2 op
- - śmietana 30% - 250 ml
- - sok cytrynowy - 1 łyżka
- - cukier puder - 3 łyżki
- - cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
- DODATKOWO :
- - galaretka pomarańczowa - 2 op
- - pomarańcze - 2 szt
Ja co prawda do wielbicieli serników na zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną przyjemnością.
Specjalnie dla Niej zrobiłam jego kolejną wersję – z soczystymi pomarańczami.
To był rewelacyjny wybór , gdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami spowrotem do gorącego lata i słonecznych dni.
Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki!
Zobaczcie jakie to proste!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Zimne białka oddzielamy od żółtek
( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).
Ubijamy je na sztywną pianę .
Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.
Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.
Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki
( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).
Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.
Boków NICZYM nie smarujemy.
Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).
Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.
( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
MASA:
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.
Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.
Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.
Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
CAŁOŚĆ:
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.
Odstawiamy do tężenia.
Owoce obieramy , kroimy w plastry i układamy na masie serowej.
Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Gotowe!