Proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe, w sam raz dla osób, które dopiero oswajają drożdże. Można powiedzieć, że jest prawie bezobsługowe ;) Wieczorem mieszamy część składników z drożdżami, rano dodajemy mąkę - i pieczemy . Żadnego czekania na wyrastanie ! . Ciasto wychodzi dość ciężkie, ale delikatne. Długo zachowuje świeżość (pomimo dużej ilości drożdży).
przepis Ewy Wachowicz znalazłam u Wiosenki .
szklanka = 250 ml
Składniki :
ciasto :
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1 cytryny
kruszonka :
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
Wieczorem : do dużej miski wbić jajka i wymieszać je z cukrem. Do jajek dodać olej, mleko i skórkę z cytryny. Na wierzch pokruszyć drożdże. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej (można przykryć miskę).
Rano : do miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami (ciasto będzie dość rzadkie). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 36x11 cm .
Wymieszać składniki kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut. Upieczone ciasto ostudzić na kratce.