Proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe, w sam raz dla osób, które dopiero oswajają drożdże. Można powiedzieć, że jest prawie bezobsługowe ;) Wieczorem mieszamy część składników z drożdżami, rano dodajemy mąkę - i pieczemy . Żadnego czekania na wyrastanie ! . Ciasto wychodzi dość ciężkie, ale delikatne. Długo zachowuje świeżość (pomimo dużej ilości drożdży).

przepis Ewy Wachowicz znalazłam u Wiosenki .

 

Zdjęcie - Proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

ciasto :

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny

kruszonka :

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła

 

Wieczorem : do dużej miski wbić jajka i wymieszać je z cukrem. Do jajek dodać olej, mleko i skórkę z cytryny. Na wierzch pokruszyć drożdże. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej (można przykryć miskę).

Rano : do miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami (ciasto będzie dość rzadkie). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 36x11 cm .

Wymieszać składniki kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut. Upieczone ciasto ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów