Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką
  • Składniki:
  • Ciasto:
  • - jajko - 3 szt
  • - mąka pszenna - 60 g
  • - mąka ziemniaczana - 60 g
  • - cukier - 100 g
  • - proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • - woda - 1 łyżka
  • Poncz do nasączenia ciasta :
  • - woda - ok. 150 ml
  • - sok z cytryny - 2 łyżki
  • - cukier - 2 łyżeczki
  • Masa budyniowa :
  • - budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • - sok z cytryny - 125 ml
  • - cukier - 1 szklanka
  • - masło - 100 g
  • Pianka :
  • - galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • - śmietana 36% - 500 ml
  • - cukier puder - 2 łyżki
  • Lukier :
  • - sok z cytryny - 4 łyżki
  • - cukier puder - 3 łyżki
  • Dodatkowo :
  • - herbatniki - ok. 20 szt
  • Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.       Ciasto wygląda pięknie … smakuje rewelacyjnie … i zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.       Zrobiłam je na niedzielny deser … i będzie coraz częściej gościło na moim stole.

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia : Ciasto:   Żółtka oddzielamy od białek.   Białka ubijamy na sztywno.   Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku.   W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.   Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.   Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.   Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.   Wlewamy ciasto i pieczemy 20minut w 180C.     Masa budyniowa :   Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.   0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.   Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.   Gotujemy do momentu zgęstnienia.   Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.   Dodajemy zimny!!! budyń.   Dokładnie mieszamy.       Poncz do nasączenia ciasta :  Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.   Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.   Na biszkopt wlewamy budynie.   Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.       Pianka cytrynowa : Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.   Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.   Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.   Wlewamy na masę budyniową.   Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.        Lukier :   Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.   ( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )   Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.   Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.   Odstawiamy do ” przegryzienia „  

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

   Inspiracją był przepis znajdujący się w jednym z archiwalnych numerów Pani Domu.

 

 

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów