Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką
- Składniki:
- Ciasto:
- - jajko - 3 szt
- - mąka pszenna - 60 g
- - mąka ziemniaczana - 60 g
- - cukier - 100 g
- - proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
- - woda - 1 łyżka
- Poncz do nasączenia ciasta :
- - woda - ok. 150 ml
- - sok z cytryny - 2 łyżki
- - cukier - 2 łyżeczki
- Masa budyniowa :
- - budyń śmietankowy - 2 opakowania
- - sok z cytryny - 125 ml
- - cukier - 1 szklanka
- - masło - 100 g
- Pianka :
- - galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
- - śmietana 36% - 500 ml
- - cukier puder - 2 łyżki
- Lukier :
- - sok z cytryny - 4 łyżki
- - cukier puder - 3 łyżki
- Dodatkowo :
- - herbatniki - ok. 20 szt
- Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. Ciasto wygląda pięknie … smakuje rewelacyjnie … i zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zrobiłam je na niedzielny deser … i będzie coraz częściej gościło na moim stole.
Sposób przyrządzenia : Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku. W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach. Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20minut w 180C. Masa budyniowa : Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny!!! budyń. Dokładnie mieszamy. Poncz do nasączenia ciasta : Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wlewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki. Pianka cytrynowa : Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę. Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego. Lukier : Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę. ( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna ) Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki. Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki. Odstawiamy do ” przegryzienia „
Inspiracją był przepis znajdujący się w jednym z archiwalnych numerów Pani Domu.