Ciasto krówkowe z bezami

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z masą budyniową, bezami i roztopionymi krówkami. Ta słodka wierzchnia warstwa, w połączeniu z biszkoptem tworzy pyszna przekąskę do kawy i całość nie jest aż tak słodka jak mogłoby się wydawać. Mi zasmakowało i myślę, że wielbicielom słodkości również powinno ;]

Zdjęcie - Ciasto krówkowe z bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy:
Biszkopt
  • 4 jajka
  • pół szkl. mąki (szkl. 200 ml)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 0,5 l mleka
  • 200 g margaryny/masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki kartoflanki

+ ok 150 g bezów
+ 3/4 kostki margaryny
+ ok 200 g krówek

* podane składniki wystarczaja na blaszkę o wymiarach 25x36 cm

1. Biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Następnie wmieszać żółtka (można dodać za chwilę 2 łyżki gorącej wody), mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki oleju. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 20 minut.

2. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę/masło rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

3. Rozpuszczamy 3/4 kostki margaryny, dodajemy pokrojone krówki i podlewamy 2 łyżkami mleka.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową, dekorujemy bezami, a na nie wylewamy rozpuszczoną masę z krówek.


Zdjęcie - Ciasto krówkowe z bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy