Ciasto krówkowe z bezami
Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z masą budyniową, bezami i roztopionymi krówkami. Ta słodka wierzchnia warstwa, w połączeniu z biszkoptem tworzy pyszna przekąskę do kawy i całość nie jest aż tak słodka jak mogłoby się wydawać. Mi zasmakowało i myślę, że wielbicielom słodkości również powinno ;]
Co potrzebujemy:
Biszkopt
+ ok 150 g bezów
+ 3/4 kostki margaryny
+ ok 200 g krówek
* podane składniki wystarczaja na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Następnie wmieszać żółtka (można dodać za chwilę 2 łyżki gorącej wody), mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki oleju. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 20 minut.
2. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę/masło rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
3. Rozpuszczamy 3/4 kostki margaryny, dodajemy pokrojone krówki i podlewamy 2 łyżkami mleka.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową, dekorujemy bezami, a na nie wylewamy rozpuszczoną masę z krówek.
Co potrzebujemy:
Biszkopt
- 4 jajka
- pół szkl. mąki (szkl. 200 ml)
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 l mleka
- 200 g margaryny/masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
+ ok 150 g bezów
+ 3/4 kostki margaryny
+ ok 200 g krówek
* podane składniki wystarczaja na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Następnie wmieszać żółtka (można dodać za chwilę 2 łyżki gorącej wody), mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki oleju. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 20 minut.
2. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę/masło rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
3. Rozpuszczamy 3/4 kostki margaryny, dodajemy pokrojone krówki i podlewamy 2 łyżkami mleka.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową, dekorujemy bezami, a na nie wylewamy rozpuszczoną masę z krówek.