Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam !
Składniki:
320g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
120 g jogurtu naturalnego
150 g masła lub margaryny
180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
brzoskwinie z puszki
Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić. Jajka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę, rozpuszczony tłuszcz i proszek do pieczenia. Średnią blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do blachy.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem Smacznego :-)