Zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
A ja mak miałam zapuszkowany - już zmielony, z miodem, z cukrem, z rodzynkami. Tak więc wszystko robiłam jakby na czuja.Na szczęście "czuja" miałam dobrego – ciasto wyszło bardzo dobre :)
Ciasto wyrabia 200% normy, jeśli chodzi o smak i prezencję. (...) Po prostu idealny przepis na kruchy spód. Lekka budyniowa pianka ma przedziwną, ale genialną konsystencję - usytuowałabym jej strukturę gdzieś na pograniczu bezy i pianek marshmallows. Do tego soczyste maliny i raz jeszcze warstwa kruchego ciasta, solidnie oprószona cukrem pudrem.
Inspiracją do tego przepisu była słynna piekarnika Bourke Street Bakery, gdzie dwóch pasjonatów z uwielbieniem i miłością do jedzenia serwują wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasta i desery wykonane ręcznie. Ciasto marchewkowe jest wzorowane na podawanym właśnie w tym miejscu deserze. Lekko wilgotne, słodkie i zdrowe ciasto. Dopełnieniem jest masa serowa, która doskonale smakuje w połączeniu z marchewką i orzechami.
Smaczna drożdżówka z makowym nadzieniem, zaplatana w ciekawy sposób. Co prawda moja gwiazda nie wyszła tak równa, jak autorce przepisu (trochę przesadziłam z ilością nadzienia), ale i taka ciut koślawa smakuje bardzo dobrze :)
Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Bardzo prosta w przygotowaniu babka, która będzie wspaniałym dodatkiem w święta Wielkanocne. Babka jest intensywnie cytrynowa, delikatna, lekka i wilgotna. Wierzch ciasta polałam mocno słodkim, cytrynowym lukrem, który podkreśla smak babki. Jednym słowem perfekcyjna babka cytrynowa na Wielkanoc.