Zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
A ja mak miałam zapuszkowany - już zmielony, z miodem, z cukrem, z rodzynkami. Tak więc wszystko robiłam jakby na czuja.Na szczęście "czuja" miałam dobrego – ciasto wyszło bardzo dobre :)
Ultrakruche ciasto - może i w słowniku nie istnieje takie słowo, ale moje podniebienie w pełni rozpoznaje taki stan kruchości :) Po prostu idealny przepis na kruchy spód. Lekka budyniowa pianka ma przedziwną, ale genialną konsystencję - usytuowałabym jej strukturę gdzieś na pograniczu bezy i pianek marshmallows.
Smaczna drożdżówka z makowym nadzieniem, zaplatana w ciekawy sposób. Co prawda moja gwiazda nie wyszła tak równa, jak autorce przepisu (trochę przesadziłam z ilością nadzienia), ale i taka ciut koślawa smakuje bardzo dobrze :)
Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Wyszło naprawdę sympatyczne, szybkie ciastko, które w szybki sposób zaspokoiło chęć na coś słodkiego. Puszysta, miękka, wilgotna zebra, z dodatkiem kwaskowych jagód, była idealnym pomysłem na deser dwa dwojga.
To ciasto mam już na moim blogu, ale w wersji z rabarbarem. Tym razem postanowiłam wypróbować jak smakuje z malinami. Wyszło pysznie. Chyba nawet lepiej niż za pierwszym razem
Jesienne miesiące obfitują w moim domu w imprezy rodzinne, co jest spowodowane ty, że większość z domowników obchodzi teraz imieniny i urodziny. Wiąże się z tym zwiększona ilość wypieków, większość z nich zrobiłam z malinami i jabłkami, bo te owoce były jeszcze u mnie w ogrodzie.
Szarlotka z połówek jabłek, to jedna z moich ulubionych szarlotek, a że jestem wielką fanką wszelkich szarlotek, to byle jaką się nie zadowolę;) Niezwykle delikatne, lekko serowe, rozpływające się w ustach ciasto i duuuuuuuża ilość, pysznych, soczystych, rozpieczonych jabłek. Dla mnie ideał!:)
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie makowce!
Makowce, serniki z makiem, makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.
Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.
Z morelami, orzechami, kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!
Koniecznie zróbcie, a nie pożałujecie!