Biszkopt – łatwy, pewny, sprawdzony – mój ulubiony

Biszkopt – łatwy, pewny, sprawdzony – mój ulubiony
Dziś 18 stycznia. Moje własne urodziny… Od samego rana dostaję miłe maile, smsy i telefony. Mimo upływających lat wciąż celebruję je z tą samą radością co kiedyś… Co roku staram się zrobić coś miłego dla siebie i upiec tort dla gości, a od kiedy w ten dzień przyszła na świat moja najmłodsza pociecha, świętuję go podwójnie. W tym roku postanowiłam upiec tort w nieco innym kształcie i postawić na dekoracje z masy plastycznej. Krok pierwszy to idealny biszkopt. Co będzie w środku, na razie zostawię w tajemnicy…

I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania. Zapraszam więc po przepis i pędzę zagniatać masę cukrową:

Zdjęcie - Biszkopt – łatwy, pewny, sprawdzony – mój ulubiony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej – minus 3 łyżki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu (winnego lub spirytusowego)

Przygotowanie:

  • białka oddzielić od żółtek pilnując, by nie zanieczyścić białek żółtkiem. Do białek nie powinna dostać się też woda (miska i jajka powinny być suche), ponieważ utrudni to ubijanie.
  • Białka ubić na sztywną pianę mikserem przez około 5 minut. W połowie czasu ubijania dodać cukier w dwóch partiach.
  • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić łopatką lub łyżką energicznie mieszając przez chwilę. Żółtka po chwili zaczną przypominać jasno kremową pianę.
  • Ubite żółtka przełożyć do piany z białek i łopatką połączyć ze sobą.
  • Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach przesiane mąki i bardzo ostrożnie wymieszać łopatką. Tylko do połączenia składników, by nie zniszczyć struktury białek.
  • Dno tortownicy o średnicy ok 22-23cm wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać łopatką.
  • Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 25-30 minut.
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Odstawić na 5 minut, a następnie delikatnie wyjąć z tortownicy, przełożyć na kratkę dnem do góry, zdjąć pergamin i ostudzić.
  • Po dokładnym ostudzeniu przełożyć kremem i udekorować.

Smacznego !

Kategorie przepisów