Biszkopt – łatwy, pewny, sprawdzony – mój ulubiony
Dziś 18 stycznia. Moje własne urodziny… Od samego rana dostaję miłe maile, smsy i telefony. Mimo upływających lat wciąż celebruję je z tą samą radością co kiedyś… Co roku staram się zrobić coś miłego dla siebie i upiec tort dla gości, a od kiedy w ten dzień przyszła na świat moja najmłodsza pociecha, świętuję go podwójnie. W tym roku postanowiłam upiec tort w nieco innym kształcie i postawić na dekoracje z masy plastycznej. Krok pierwszy to idealny biszkopt. Co będzie w środku, na razie zostawię w tajemnicy…
I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania. Zapraszam więc po przepis i pędzę zagniatać masę cukrową:
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej – minus 3 łyżki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki octu (winnego lub spirytusowego)
Przygotowanie:
- białka oddzielić od żółtek pilnując, by nie zanieczyścić białek żółtkiem. Do białek nie powinna dostać się też woda (miska i jajka powinny być suche), ponieważ utrudni to ubijanie.
- Białka ubić na sztywną pianę mikserem przez około 5 minut. W połowie czasu ubijania dodać cukier w dwóch partiach.
- Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić łopatką lub łyżką energicznie mieszając przez chwilę. Żółtka po chwili zaczną przypominać jasno kremową pianę.
- Ubite żółtka przełożyć do piany z białek i łopatką połączyć ze sobą.
- Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach przesiane mąki i bardzo ostrożnie wymieszać łopatką. Tylko do połączenia składników, by nie zniszczyć struktury białek.
- Dno tortownicy o średnicy ok 22-23cm wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać łopatką.
- Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 25-30 minut.
- Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Odstawić na 5 minut, a następnie delikatnie wyjąć z tortownicy, przełożyć na kratkę dnem do góry, zdjąć pergamin i ostudzić.
- Po dokładnym ostudzeniu przełożyć kremem i udekorować.
Smacznego !