Puszysty sernik na czekoladowym spodzie
Chyba dawno nie było sernika bo taką miałam ochotę, że nie mogłam się jej oprzeć. Wypróbowałam przepis, o którym opowiadała mi koleżanka. Sernik wydał mi się podobny do tego, jednak są pewne składniki, które tam nie występują. Dodatek śmietany sprawia, że sernik jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.
Składniki na spód:
- 200 g margaryny
- 3 żółtka
- 350 g mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki śmietany 18%
Margarynę posiekać z cukrem, przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie kruszonka dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wyłoży nim przygotowaną standardową, prostokątną blachę.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 1 margaryna
- 1 budyń waniliowy
- 3 szklanki śmietany 22%
- 7 jajek
- 2 szklanki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- czekolada do polania
Ser zmielić trzykrotnie. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do miski z serem dodać cukier, margarynę, jajka, budyń, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko zmiksować ale jak najkrócej. Gdy powstała masa jest już gładka wylać na czekoladowy spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 60 min. Po wystudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)