Makowiec na cieście ucieranym


W mojej rodzinie makowiec był zawsze nieodzownym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia. Mogło nie być piernika, ale makowiec koniecznie trzeba było zrobić. Od najmłodszych lat moim zadaniem było przekręcanie maku przez maszynkę, resztą zajmowała się mama. Nawet w późniejszych czasach, kiedy już sama piekłam wszystkie ciasta, ten jeden jedyny wypiek należał do mojej rodzicielki :-)
Z rozrzewnieniem wspominam tamte czasy... i zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
Ciasto:
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ekstraktu waniliowego

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Następnie stopniowo dosypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wanilię.
Połowę ciasta wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (28 x 35 cm), wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 10-15 minut z termoobiegiem (na złoty kolor).

Masa makowa:
- 350 g maku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut, odcedzić. Wystudzony mak zemleć dwukrotnie w maszynce.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać z makiem, miodem i ekstraktem migdałowym.
Masę makową wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec 30-35 minut.
Wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady półsłodkiej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody

Masło, cukier i wodę zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, sprawdzając przy tym konsystencję polewy (aby nie zgęstniała zbyt mocno).

Przepisy z tych kategorii

Sernik Kapitański
5

Sernik Kapitański

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Keks
2

Keks

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik wiedeński z mascarpone
2

Sernik wiedeński z mascarpone

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kruche babeczki z makiem (mini makowce)

Kruche babeczki z makiem (mini…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sernik piernikowy Pawła Małeckiego

Sernik piernikowy Pawła Małeck…

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny Trójsmak
1

Świąteczny Trójsmak

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Panforte Nero
2

Panforte Nero

aronia aronia
Wiem co jem

Keks marcepanowy z bakaliami

Keks marcepanowy z bakaliami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierniczki chrupiące

Pierniczki chrupiące

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa

Rolada orzechowa z kremem czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tort makowy z kremem marcepanowym

Tort makowy z kremem marcepano…

food² food²
Food Square