Makowiec na cieście ucieranym


W mojej rodzinie makowiec był zawsze nieodzownym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia. Mogło nie być piernika, ale makowiec koniecznie trzeba było zrobić. Od najmłodszych lat moim zadaniem było przekręcanie maku przez maszynkę, resztą zajmowała się mama. Nawet w późniejszych czasach, kiedy już sama piekłam wszystkie ciasta, ten jeden jedyny wypiek należał do mojej rodzicielki :-)
Z rozrzewnieniem wspominam tamte czasy... i zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
Ciasto:
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ekstraktu waniliowego

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Następnie stopniowo dosypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wanilię.
Połowę ciasta wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (28 x 35 cm), wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 10-15 minut z termoobiegiem (na złoty kolor).

Masa makowa:
- 350 g maku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut, odcedzić. Wystudzony mak zemleć dwukrotnie w maszynce.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać z makiem, miodem i ekstraktem migdałowym.
Masę makową wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec 30-35 minut.
Wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady półsłodkiej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody

Masło, cukier i wodę zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, sprawdzając przy tym konsystencję polewy (aby nie zgęstniała zbyt mocno).

Przepisy z tych kategorii

Ciasto makowe z kokosem

Ciasto makowe z kokosem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak

Odwrócona rolada makowa, czyli…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Drożdżowy makowiec zwijany
1

Drożdżowy makowiec zwijany

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tort makowo - pomarańczowy

Tort makowo - pomarańczowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Makowa Panienka Ciasto
1

Makowa Panienka Ciasto

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Makowe babeczki
1

Makowe babeczki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie)

Tarta cytrynowa z bezą (Lemon…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem

Pikantne pierożki drożdżowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rogaliki z waniliowym serkiem

Rogaliki z waniliowym serkiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
1

Ciasto czekoladowe z masłem or…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini bezy z marakują

Mini bezy z marakują

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pączki hiszpańskie
1

Pączki hiszpańskie

aronia aronia
Wiem co jem