Makowiec na cieście ucieranym


W mojej rodzinie makowiec był zawsze nieodzownym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia. Mogło nie być piernika, ale makowiec koniecznie trzeba było zrobić. Od najmłodszych lat moim zadaniem było przekręcanie maku przez maszynkę, resztą zajmowała się mama. Nawet w późniejszych czasach, kiedy już sama piekłam wszystkie ciasta, ten jeden jedyny wypiek należał do mojej rodzicielki :-)
Z rozrzewnieniem wspominam tamte czasy... i zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
Ciasto:
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ekstraktu waniliowego

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Następnie stopniowo dosypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wanilię.
Połowę ciasta wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (28 x 35 cm), wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 10-15 minut z termoobiegiem (na złoty kolor).

Masa makowa:
- 350 g maku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut, odcedzić. Wystudzony mak zemleć dwukrotnie w maszynce.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać z makiem, miodem i ekstraktem migdałowym.
Masę makową wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec 30-35 minut.
Wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady półsłodkiej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody

Masło, cukier i wodę zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, sprawdzając przy tym konsystencję polewy (aby nie zgęstniała zbyt mocno).

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowo bananowe
1

Ciasto czekoladowo bananowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
2

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Szarlotka żurawinowa
1

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Espresso brownie – kawowe ciasto brownie
1

Espresso brownie – kawowe cias…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bananowa krówka
3

Bananowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Bułki makowe

Bułki makowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego
1

Polvorones del Espíritu Santo…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kruche ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka cynamonowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Keks - zdrowsza wersja bez cukru

Keks - zdrowsza wersja bez cuk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klasyczne ciasto piernikowe

Klasyczne ciasto piernikowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe babeczki z makiem i polewą z białej czekolady

Drożdżowe babeczki z makiem i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta