Makowiec na cieście ucieranym


W mojej rodzinie makowiec był zawsze nieodzownym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia. Mogło nie być piernika, ale makowiec koniecznie trzeba było zrobić. Od najmłodszych lat moim zadaniem było przekręcanie maku przez maszynkę, resztą zajmowała się mama. Nawet w późniejszych czasach, kiedy już sama piekłam wszystkie ciasta, ten jeden jedyny wypiek należał do mojej rodzicielki :-)
Z rozrzewnieniem wspominam tamte czasy... i zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
Ciasto:
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ekstraktu waniliowego

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Następnie stopniowo dosypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wanilię.
Połowę ciasta wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (28 x 35 cm), wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 10-15 minut z termoobiegiem (na złoty kolor).

Masa makowa:
- 350 g maku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut, odcedzić. Wystudzony mak zemleć dwukrotnie w maszynce.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać z makiem, miodem i ekstraktem migdałowym.
Masę makową wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec 30-35 minut.
Wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady półsłodkiej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody

Masło, cukier i wodę zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, sprawdzając przy tym konsystencję polewy (aby nie zgęstniała zbyt mocno).

Przepisy z tych kategorii

Makowiec japoński Karolusia

Makowiec japoński Karolusia

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Sałatka z bobem i serem feta
1

Sałatka z bobem i serem feta

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

Makowiec babci Danusi
1

Makowiec babci Danusi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Makowiec

Makowiec

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pyszny makowiec drożdżowy
2

Pyszny makowiec drożdżowy

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Dietetyczny, czekoladowy mus
2

Dietetyczny, czekoladowy mus

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Serowe batoniki w czekoladzie i kolorowej posypce
1

Serowe batoniki w czekoladzie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tort Ambasador babci Ewy

Tort Ambasador babci Ewy

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kołacz kakaowy babci Uli

Kołacz kakaowy babci Uli

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Murzynek mamy Urszulki

Murzynek mamy Urszulki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pralinki z masłem orzechowym

Pralinki z masłem orzechowym

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art