Makowiec na cieście ucieranym


W mojej rodzinie makowiec był zawsze nieodzownym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia. Mogło nie być piernika, ale makowiec koniecznie trzeba było zrobić. Od najmłodszych lat moim zadaniem było przekręcanie maku przez maszynkę, resztą zajmowała się mama. Nawet w późniejszych czasach, kiedy już sama piekłam wszystkie ciasta, ten jeden jedyny wypiek należał do mojej rodzicielki :-)
Z rozrzewnieniem wspominam tamte czasy... i zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
Ciasto:
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ekstraktu waniliowego

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Następnie stopniowo dosypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wanilię.
Połowę ciasta wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (28 x 35 cm), wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 10-15 minut z termoobiegiem (na złoty kolor).

Masa makowa:
- 350 g maku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować 10 minut, odcedzić. Wystudzony mak zemleć dwukrotnie w maszynce.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać z makiem, miodem i ekstraktem migdałowym.
Masę makową wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec 30-35 minut.
Wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady półsłodkiej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody

Masło, cukier i wodę zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, sprawdzając przy tym konsystencję polewy (aby nie zgęstniała zbyt mocno).

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z kajmakiem i słonecznikiem

Jabłecznik z kajmakiem i słone…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Placki białkowe

Placki białkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szparagi i jajko w koszulce na grzance

Szparagi i jajko w koszulce na…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa

Tarta kokosowa z włoską bezą b…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Omlet francuski z frużeliną z ananasa i pomarańczy

Omlet francuski z frużeliną z…

figmara figmara
figowe smaki

Chaczapuri adżarskie z pieczoną kukurydzą

Chaczapuri adżarskie z pieczon…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Pizza z mąki pełnoziarnistej z jajkiem i szczypiorkiem

Pizza z mąki pełnoziarnistej z…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Ciasto z kremem cytrynowym i bezą
4

Ciasto z kremem cytrynowym i b…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Jajka faszerowane pastą jajeczną z awokado i szczypiorkiem
1

Jajka faszerowane pastą jajecz…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Zielona pascha
1

Zielona pascha

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort Wielkanocny
2

Tort Wielkanocny

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Torta della Nonna kruche ciast…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia