Piernik - pyszny i prosty
To chyba jeden z najprostszych przepisów na piernik jakie znalazłam:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
szklanka mleka
125 g masła
1 jajko
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gram powideł śliwkowych
Cukier trzeba utrzeć z jajkiem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać roztopione i przestudzone masło a następnie powidła. A dalej stopniowo wszystkie składniki - ciągle mieszając, więc najlepiej to robić w mikserze.
Masę wlać do podłużnej formy wysmarowanej masłem i piec w 180 stopniach C około godziny. Ja piekłam w formie silikonowej godzinę i 15-20 minut. Wrócę chyba do metalowych, dobrze przewodzących ciepło form tradycyjnych. W sumie piernik wyszedł mi nieco zakalcowaty ale bardzo wilgotny i smaczny.
Gotowe ciasto posmarowałam polewą czekoladową (masło, kakao i czekolada razem stopione) i posypałam kruszonymi orzechami włoskimi.