Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Smaczna drożdżówka z makowym nadzieniem, zaplatana w ciekawy sposób. Co prawda moja gwiazda nie wyszła tak równa, jak autorce przepisu (trochę przesadziłam z ilością nadzienia), ale i taka ciut koślawa smakuje bardzo dobrze :)

Przepis znalazłam na blogu Zjem to!

 

Zdjęcie - Drożdżowa gwiazda z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 180 ml letniego mleka
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • 30 g świeżych drożdży

nadzienie :

  • 300-400 g masy makowej [użyłam 500g, ale to za dużo]

do posmarowania :

  • 1 jajko

 

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawić i poczekać, aż ruszą.

Mąkę przesiać przez sito. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (ostudzić do temperatury pokojowej).

Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże i mleko z masłem. Wyrobić ciasto.

Wyrobione, elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na okrąg o średnicy ok.24 cm.

Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1/3 masy makowej, pozostawiając brzeg bez nadzienia. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Lekko docisnąć brzegi placków, żeby się skleiły.

Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy - na przemian, jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi- dwa razy w prawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa, brzegami.

 

Zdjęcie - Drożdżowa gwiazda z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia [moje rosło ok.30 minut].

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.20-30 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Drożdżowa gwiazda z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Drożdżowa gwiazda z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów