Świąteczne ciastka migdałowe – idealne przy świątecznym nadmiarze białek. Smakują trochę jak makaroniki, mają kruchą skórkę,są miękkie i wilgotne w środku. Wspaniale komponują się z czekoladą… Polecam gorąco.
Przepis na pyszne ciasto jogurtowe, które zawsze i wszystkim się udaje więc musiałam wypróbować przepis. Ekspresowe i bardzo proste do wykonania – wykonanie jak na muffiny. Wilgotne, pulchne z dużą ilością kruszonki. Szybkie i bardzo smaczne. Polecam gorąco!
Przepis na drożdżówkę dla wygodnych, bez zagniatania i taka, która jak (...) zawsze wychodzi. Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii bardzo ją wzbogaca.
Doskonałe chrupiące kwadraciki a'la faworki - ale nie można ich zbyt grubo rozwałkować bo nie będą takie chrupiące. Są doskonałe w smaku ale najlepiej smakują na ciepło... Polecam
Dzisiaj przedstawiam Wam zaległy przepis na pierniki z mąki żytniej, które po raz pierwszy piekłam na Święta Bożego Narodzenia. Pierniki są pyszne, miękkie, można je włożyć do puszki i zajadać się nimi jeszcze długo po świętach.
Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć przepisu na pączki. Dołączam nowy przepis, tym razem zaczerpnięty z książki: "Ciasta Siostry Leonilli". Nie ma lepszych pączków niż swojskie, pieczone samemu, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania :-)
Rogaliki drożdżowe ale kruche mają to do siebie, że nie czerstwieją tak szybko. Nadziane pyszną, domową konfiturą są wilgotne w środku i mogą kilka dni poleżeć ale są tak pyszne że zazwyczaj znikają szybko i nie zdążą się zestarzeć.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekolady. Wszyscy wiemy, że ma dużo potrzebnych nam pierwiastków i nie trzeba nas bardzo zachęcać do jej jedzenia, ale kiedy lekarz radzi żeby ją jeść, to trzeba się słuchać…. Oczywiście wszystko z umiarem, ale tarta czekoladowa chyba się mieści w kategorii czekolady…
Makowa wersja przekładanych wafelków chodziła za mną od dawna. Miałam w spiżarni jeszcze pół opakowania maku, który mi został po świątecznych makowcach, ale musiałam opracować jakąś recepturę. Stanęło na masie jajecznej z masłem.
Jak dla mnie ten konkretny przepis jest idealny. Prosty do wykonania i zawsze mam pewność, że się uda. Ostatnio nawet udaje się bardziej niż zwykle i wyrasta bardziej niż się tego spodziewam. Jeśli dla Was ciasto będzie za wysokie wystarczy następnym razem dać jedno jajko mniej.