Drożdżówka bez zagniatania od Marty
Przepis na drożdżówkę dla wygodnych, bez zagniatania i taka, która jak zapewniła Marta, zawsze wychodzi.
Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii bardzo ją wzbogaca.
Drożdżówka bez zagniatania - Laura SKŁADNIKI:
Dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rośnie bardzo szybko - ostatnio stała w formie około pół godziny).
Piec 35-45 minut (w zależności od wielkości blaszki) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii bardzo ją wzbogaca.
Drożdżówka bez zagniatania - Laura SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki drożdży
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka całe
- 3 żółtka
- 3 białka
- mleko*
- 1 łyżeczka soli
- cukier waniliowy
- 5 szklanek mąki
- 1,5 szklanki mieszanki suszonych owoców i posiekanych orzechów lub migdałów
Dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rośnie bardzo szybko - ostatnio stała w formie około pół godziny).
Piec 35-45 minut (w zależności od wielkości blaszki) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.