Kruche rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe ale kruche mają to do siebie, że nie czerstwieją tak szybko. Nadziane pyszną, domową konfiturą są wilgotne w środku i mogą kilka dni poleżeć ale są tak pyszne że zazwyczaj znikają szybko i nie zdążą się zestarzeć.
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/4 l kwaśnej śmietany 18%
- 5 dag drożdży
- sól
- 1 słoik ulubionego dżemu lub powideł
- 1 jajko do posmarowania
Drożdże pokruszyć i rozrobić w śmietanie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Na blat lub stolnicę przesiać mąkę z solą. Posiekać nożem schłodzone masło. Zrobić dołek, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i wanilię, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta wałkować koło, podzielić je na 8 części. Na każdym szerszym końcu kłaść łyżeczkę dżemu, zwijać ku cieńszemu końcowi. Przełożyć na blaszkę i pozostawić na 15 min. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 min, aż będą złote.
Smacznego:)