Kruche rogaliki drożdżowe

Kruche rogaliki  drożdżowe

Rogaliki drożdżowe ale kruche mają to do siebie, że nie czerstwieją tak szybko. Nadziane pyszną, domową konfiturą są wilgotne w środku i mogą kilka dni poleżeć ale są tak pyszne że zazwyczaj znikają szybko i nie zdążą się zestarzeć.

Zdjęcie - Kruche rogaliki  drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 l kwaśnej śmietany 18%
  • 5 dag drożdży
  • sól
  • 1 słoik ulubionego dżemu lub powideł
  • 1 jajko do posmarowania

Drożdże pokruszyć i rozrobić w śmietanie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Na blat lub stolnicę przesiać mąkę z solą. Posiekać nożem schłodzone masło. Zrobić dołek, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i wanilię, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta wałkować koło, podzielić je na 8 części. Na każdym szerszym końcu kłaść łyżeczkę dżemu, zwijać ku cieńszemu końcowi. Przełożyć na blaszkę i pozostawić na 15 min. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 min, aż będą złote.

Smacznego:)

Kategorie przepisów