Biszkopciki Ani Shirley

Prosty przepis + minimum składników = smaczne ciasteczka. Takie właśnie są te biszkopty :)

Trochę kłopotu sprawiło mi ustalenie właściwej temperatury pieczenia - w oryginalnym przepisie jest informacja, że ciasteczka należy piec w niezbyt nagrzanym piekarniku przez 5-7 minut. Na początku piekłam w 150°C, ale po wskazanym czasie biszkopty były cały czas blade. Zwiększyłam temperaturę najpierw do 160°C, a potem do 170°C. Druga porcja ciastek była już taka, jak trzeba :)

Przepis pochodzi z książki "Całuski pani Darling" M.Musierowicz. 

 

Zdjęcie - Biszkopciki Ani Shirley - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Jajka zmiksować z cukrem do białości. Do ubitych jajek wsypać mąkę i cukier waniliowy, ponownie zmiksować, aż powstanie pulchny, niezbyt gęsty krem. 

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec, aż biszkopty się zarumienią (ok.10-12 minut). Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Biszkopciki Ani Shirley - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Okurka Okurka
O kurrrka!

Zimowe gwiazdki

Zimowe gwiazdki

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Gofry z owocami i syropem klonowym

Gofry z owocami i syropem klon…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczka wyciskane ze szprycy

Ciasteczka wyciskane ze szpryc…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni