Biszkopciki Ani Shirley

Prosty przepis + minimum składników = smaczne ciasteczka. Takie właśnie są te biszkopty :)

Trochę kłopotu sprawiło mi ustalenie właściwej temperatury pieczenia - w oryginalnym przepisie jest informacja, że ciasteczka należy piec w niezbyt nagrzanym piekarniku przez 5-7 minut. Na początku piekłam w 150°C, ale po wskazanym czasie biszkopty były cały czas blade. Zwiększyłam temperaturę najpierw do 160°C, a potem do 170°C. Druga porcja ciastek była już taka, jak trzeba :)

Przepis pochodzi z książki "Całuski pani Darling" M.Musierowicz. 

 

Zdjęcie - Biszkopciki Ani Shirley - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Jajka zmiksować z cukrem do białości. Do ubitych jajek wsypać mąkę i cukier waniliowy, ponownie zmiksować, aż powstanie pulchny, niezbyt gęsty krem. 

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec, aż biszkopty się zarumienią (ok.10-12 minut). Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Biszkopciki Ani Shirley - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gofry z owocami i syropem klonowym

Gofry z owocami i syropem klon…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczka wyciskane ze szprycy

Ciasteczka wyciskane ze szpryc…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kruche babeczki nadziewane ...
1

Kruche babeczki nadziewane ...

montka montka
cukierenka

Ciasteczka cynamonowe
2

Ciasteczka cynamonowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake