Kruche ciastka z dżemem

Dziś zapraszam na przepis z warsztatów o których pisałam w poprzednim poście.
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (ok.25 ciastek z dżemem + ok.15 mini ciasteczek): 250g mąki pszennej, 200g masła, 100g cukru pudru, 2 żółtka
ok.100g dżemu, 5 łyżeczek ciepłej wody, łyżeczka żelatyny,
+ małe foremki wykałaczka
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do miski wrzucamy masło pokrojone w kostki i wsiewamy cukier puder (najlepiej przez sitko). Ugniatamy tak, by nie było grudek z masła, a następnie dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Na koniec wsiewamy mąkę i wszystko razem ugniatamy.
Z ciasta tworzymy wałek o średnicy ok.4cm i pozostawiamy w lodówce na godzinę, aż ciasto stwardnieje. Twardy wałek kroimy w plasterki o grubości ok.5mm. W połowie z nich wycinamy dowolny kształt i ozdabiamy używając wykałaczki.
Ciastka układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 140st C przez ok. 15-20 minut (cały czas kontrolując ciastka). Po wyjęciu z pieca ciastka pozostawiamy na blachach do wystygnięcia.
W ciepłej wodzie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Blendujemy dżem i dodajemy do niego wcześniej przygotowany roztwór, mieszamy.
Na pełne ciastka nakładamy łyżeczkę przygotowanego dżemu, a następnie nakrywamy ciastkiem z okienkiem. Pozostawiamy, aż do stężenia.
Zdjęcie - Kruche ciastka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy