Torcik makowy z bitą śmietaną
Już przy okazji tego ciasta przekonałam się że ciasta makowe doskonale komponują się z bitą śmietaną. Biszkopty są nieco cięższe od zwykłych ale nie na tyle żeby zepsuć smak ciasta. Poza tym powinny być dobrze nasączone. Ja nasączyłam wodą z ekstraktem ale do maku pasują migdałowe smaki więc możecie zrobić inny nasącz. Torcik robiłam dla gości i wiedziałam, że raczej zniknie jednego dnia dlatego nie dodawałam żelatyny do śmietany ale jeśli robicie go na dłużej to chyba trzeba ją jednak usztywnić.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mąki
- szklanka maku
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny (pominęłam)
Składniki na nasącz:
- 3/4 szklanki wody
- 3 – 4 łyżki ekstraktu waniliowego
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. Upieczony biszkopt makowy przekroić na 3 części.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem pudrem na sztywno. Można wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Biszkopty makowe nasączać wodą wymieszaną z ekstraktem waniliowym i przekładać bitą śmietaną. Posmarować wierzch i boki i posypać makiem. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)