Torcik makowy z bitą śmietaną

Torcik makowy z bitą śmietaną

Już przy okazji tego ciasta przekonałam się że ciasta makowe doskonale komponują się z bitą śmietaną. Biszkopty są nieco cięższe od zwykłych ale nie na tyle żeby zepsuć smak ciasta. Poza tym powinny być dobrze nasączone. Ja nasączyłam wodą z ekstraktem ale do maku pasują migdałowe smaki więc możecie zrobić inny nasącz. Torcik robiłam dla gości i wiedziałam, że raczej zniknie jednego dnia dlatego nie dodawałam żelatyny do śmietany ale jeśli robicie go na dłużej to chyba trzeba ją jednak usztywnić.

Zdjęcie - Torcik makowy z bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek  cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • szklanka maku
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (pominęłam)

Składniki na nasącz:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 – 4  łyżki ekstraktu waniliowego

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min.  Upieczony biszkopt makowy przekroić na 3 części.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem pudrem na sztywno. Można wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Biszkopty makowe nasączać wodą wymieszaną z ekstraktem waniliowym i przekładać bitą śmietaną. Posmarować wierzch i boki i posypać makiem. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów