Mocno cytrynowa babka jogurtowa.
Ciasta jogurtowe cieszą się ostatnio sporą popularnością i wcale się temu nie dziwię. Są bajecznie proste w przygotowaniu, szybkie i wyjątkowo smaczne. Idealne na lato, delikatne, wilgotne i niezbyt słodkie. Świetnie komponują się z sezonowymi owocami, ale nie tylko. Choć owoców jest wszędzie pod dostatkiem ja miałam ochotę właśnie na tę cytrynową. Męczyła mnie chyba od miesiąca. Nie zadowoliłaby mnie jednak babka pachnąca olejkiem cytrynowym, o nie… Miała być żółta od skórki i kwaśna od soku. Wciąż jednak było mi do niej nie po drodze. W końcu udało mi się spełnić swoją zachciankę i wczorajszy poranek pachniał soczystymi cytrynami.
Wersji przepisów na ciasto jogurtowe jest wiele. Wyobrażając sobie gotowe ciasto i pamiętając jakich składników powinnam użyć, powstał przepis na jogurtową babkę cytrynową. Jest miękka, wilgotna i mega cytrynowa. Wyobraźnia mnie nie zawiodła, była taka jak chciałam i była pyszna. Właściwie jest jeszcze kawałek, więc zapraszam ?
Składniki:
- 220g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki roztopionego masła (ok 120g)
- 250g cukru
- 3 duże jajka
- 330g mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło roztopić, uważając, by się nie przypaliło i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować (nie liczę na to, że mogę kupić „niepryskane”) Z jednej z nich na drobnej tarce zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
- Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką lub widelcem nieco mocniej niż na omlet.
- Do jajek dodać cukier i znów roztrzepać.
- Wlać masło i powtórzyć czynność.
- Dodać jogurt i wymieszać łyżką.
- Dolać sok z cytryny i otartą skórkę i ponownie zamieszać
- Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej.
- Łyżką wymieszać w miarę delikatnie, tak by składniki się połączyły.
- Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (ja użyłam formy na babkę z kominem o średnicy ok 20cm)
- Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzić na kratce.
- Z drugiej cytryny zetrzeć skórkę do dekoracji i wycisnąć sok do przygotowania lukru.
- Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny w proporcjach (mniej więcej) 3 łyżki cukru na 1 łyżkę soku.
- Przygotowanym lukrem polać zimne ciasto i udekorować skórką z cytryny.
Jeśli komuś zależy na obniżeniu kalorii, można to zrobić zamieniając jogurt grecki na zwykły, a masło na olej. Można też zrezygnować z lukru, bądź zmniejszyć jego ilość. Oprószona tylko odrobiną cukru pudru będzie równie pyszna.
Smacznego ?