Chrupiące kwadraciki
Doskonałe chrupiące kwadraciki al'a faworki -ale nie można ich zbyt grubo rozwałkować bo nie będą takie chrupiące. Są doskonałe w smaku ale najlepiej smakują na ciepło... Polecam
Na ok 50 sztuk
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 125 mleka
- 125 ml wódki
dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, pokrojone masło, wlać mleko i roztrzepane jajka oraz wódkę. Całość zagnieść na jednolite ciasto, jeżeli będzie się kleić dodać jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i pokroić w kwadraty wielkości 3x3 cm. Kłaść na rozgrzany olej (175 C) i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyciągać na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu podawać posypane z cukrem pudrem.
Smacznego