Sernik w cieście kakaowym

Sernik w cieście  kakaowym

Sernik z kakaową kruszonką, to z pewnością dla większości z Was smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja Mama piekła go często i albo z serków homogenizowanych albo z domowego twarogu. Dzisiaj wersja z porzeczkową konfiturą i ziemniakami zamiast budyniu czy mąki ziemniaczanej. Pycha! A za przepis dziękuję Evence:)

Zdjęcie - Sernik w cieście  kakaowym.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik w cieście kakaowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 15 dag masła
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 8 jajek (oddzielić białka od żółtek)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • olejek waniliowy lub rumowy

oraz dodatkowo:

  • kwaśny dżem lub powidła śliwkowe (polecam konfiturę porzeczkową)

 

Wymieszać wszystkie sypkie składniki ciasta, dodać śmietanę i drobno pokrojoną, schłodzoną margarynę. Wszystko drobno posiekać, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć w foliowy woreczek i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku.

Ser zemleć z ziemniakami. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać ser i ziemniaki, a następnie żółtka i olejek. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek i szczyptą soli.

Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część zetrzeć na tarce, wyłożyć na dno dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Na ciasto wyłożyć dżem, następnie masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 1 godz. w temp. 180-200 st.C.

Smacznego:)

Kategorie przepisów