Sernik w cieście kakaowym
Sernik z kakaową kruszonką, to z pewnością dla większości z Was smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja Mama piekła go często i albo z serków homogenizowanych albo z domowego twarogu. Dzisiaj wersja z porzeczkową konfiturą i ziemniakami zamiast budyniu czy mąki ziemniaczanej. Pycha! A za przepis dziękuję Evence:)
Sernik w cieście kakaowym
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki śmietany
Masa serowa:
- 1 kg tłustego białego sera
- 15 dag masła
- 4 ugotowane ziemniaki
- 8 jajek (oddzielić białka od żółtek)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- olejek waniliowy lub rumowy
oraz dodatkowo:
- kwaśny dżem lub powidła śliwkowe (polecam konfiturę porzeczkową)
Wymieszać wszystkie sypkie składniki ciasta, dodać śmietanę i drobno pokrojoną, schłodzoną margarynę. Wszystko drobno posiekać, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć w foliowy woreczek i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku.
Ser zemleć z ziemniakami. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać ser i ziemniaki, a następnie żółtka i olejek. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek i szczyptą soli.
Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część zetrzeć na tarce, wyłożyć na dno dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Na ciasto wyłożyć dżem, następnie masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 1 godz. w temp. 180-200 st.C.
Smacznego:)