Delikatne ciasto jogurtowe z morelami
Przepis znalazłam w internecie, ale go trochę zmieniłam. Przede wszystkim nie zrobiłam kruszonki i nie dodałam ekstraktu migdałowego, ale ekstrakt waniliowy.
Przepis jest o tyle fajny, że nie trzeba nic ważyć. Sypkie i mokre składniki odmierza się jednym kubeczkiem.
1 kubeczek naturalnego, gęstego jogurtu - niekwaśnego - kubeczek trzeba zachować, umyć i użyć do odmierzania następnych składników
3 kubeczki mąki pszennej
2 kubeczki cukru - ja dałam półtora
szczypta soli
1 kubeczek bezsmakowego oleju roślinnego
4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
około kilograma wypestkowanych i przekrojonych na połówki albo ćwiartki moreli
cukier puder do posypania ciasta
Białka ubiłam na sztywna pianę. Dodałam do nich po kolei żółtka, ale powoli i delikatnie. Stopniowo dodawałam cukier, ekstrakt, olej, jogurt a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto przelałam do dużej formy. Na wierzchu ułożyłam morele.
Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
Upieczone ciasto ostudziłam i posypałam cukrem pudrem.