Delikatne ciasto jogurtowe z morelami

Delikatne ciasto jogurtowe z  morelami

Przepis znalazłam w internecie, ale go trochę zmieniłam. Przede wszystkim nie zrobiłam kruszonki i nie dodałam ekstraktu migdałowego, ale ekstrakt waniliowy.

Przepis jest o tyle fajny, że nie trzeba nic ważyć. Sypkie i mokre składniki odmierza się jednym kubeczkiem.

 Zdjęcie - Delikatne ciasto jogurtowe z  morelami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kubeczek naturalnego, gęstego jogurtu - niekwaśnego - kubeczek trzeba zachować, umyć i użyć do odmierzania następnych składników

3 kubeczki mąki pszennej

2 kubeczki cukru - ja dałam półtora

szczypta soli

1 kubeczek bezsmakowego oleju roślinnego

4 jajka - oddzielnie żółtka i białka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

około kilograma wypestkowanych i przekrojonych na połówki albo ćwiartki moreli

cukier puder do posypania ciasta

Białka ubiłam na sztywna pianę. Dodałam do nich po kolei żółtka, ale powoli i delikatnie. Stopniowo dodawałam cukier, ekstrakt, olej, jogurt a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto przelałam do dużej formy. Na wierzchu ułożyłam morele.

Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto ostudziłam i posypałam cukrem pudrem.

Kategorie przepisów