Sernik z budyniem czekoladowym
Ten przepis również wyciągnęłam z lamusa ;).
Trochę jednak go zmodyfikowałam.
Oryginalnie było tak:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
Masa budyniowa:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe z cukrem
Masa serowa:
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
Ciasto zagnieść i wyłożyć nim prostokątną blachę.
Budynie czekoladowe ugotować. Gorący budyń przełożyć na surowe ciasto i równo rozłożyć. Odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka.
Następnie wsypać budyń śmietankowy, a na końcu lekko wmieszać pianę z 4 białek.
Masę serową rozłożyć na budyniu czekoladowym.
Sernik wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Ja wykorzystałam resztkę kruchego ciasta jaka mi została od sernika barokowego.
http://figowesmaki.blox.pl/2012/02/Sernik-barokowy.html
Dodałam do niego 3 łyżki zmielonych migdałów.
Masę budyniową zrobiłam z 2 budyni czekoladowych Dr Oetkera, do których dodałam 4 łyżki cukru i 3 szklanki mleka.
Masę serową zrobiłam z:
serka waniliowego (40 dag)
3 jajek
0,5 margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
budyniu waniliowego
Sernik piekłam w tortownicy.