Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami
Jestem wielkim fanem Maltesers'ów dlatego też nie zastanawiałam się długo nad przepisem na mój urodzinowy tort. Jest bardzo słodki, trochę ciężki przez dodatek Horlicks'a, ale zdecydowanie przepyszny. Groszki ukryte w kremie były dużą niespodzianką dla wszystkich, który mieli okazję spróbować tortu.Zdecydowanie polecam dla miłośników czekoladowych słodkości:)
Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami*: Biszkopt:
Ciasto:Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewam do miseczki.Mleko, masło i Horlicks umieszczam w garnuszku, podgrzewam na średnim płomieniu do momentu aż masło się rozpuści (nie dopuszczam do zagotowania).Jajka ubijam z cukrami na puszystą białą masę. Następnie dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję mąkę wymieszaną z sypkimi produktami, miksuję do uzyskania gładkiej masy.Ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 ok 40 min, do tzw suchego patyczka.Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej, przekrawam na 2 blaty.
Krem:
Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder, kakao i Horlicks', dalej ucieram. Na koniec dodaję wrzącą wodę, dokładnie mieszam. Gotowy krem dzielę na dwie równe porcje****.
Pierwszy blat ciasta układam na paterze, smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem i dekoruję pozostałym kremem. Na koniec ozdabiam groszkami Maltesers.
Smacznego
*Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt „Feast”
** W oryginalnym przepisie w książce jest 15 g masła (prawdopodobnie nastąpił błąd w druku).
*** Do mojego tortu zrobiłam podwójną ilość kremu z 250 g masła.
**** Podczas robienia mojego torty podzieliłam krem na pół, do jednej połowy wyspałam 135 g groszków Maltersers w całości, wymieszałam. Tę połowę kremu umieściłam między blatami ciasta, drugą połową (bez groszków) udekorowałam tort z wierzchu.
Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami*: Biszkopt:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 ml mleka
- 150 g masła**
- 2 łyżki napoju słodowego Horlicks(proszku)
- 150 g jasnego brązowego cukru
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka kakao, przesianego
- 45 g Horlicks'a
- 2 łyżki wrzącej wody
- 2 x 37 g opakowania groszków Maltesers
Ciasto:Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewam do miseczki.Mleko, masło i Horlicks umieszczam w garnuszku, podgrzewam na średnim płomieniu do momentu aż masło się rozpuści (nie dopuszczam do zagotowania).Jajka ubijam z cukrami na puszystą białą masę. Następnie dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję mąkę wymieszaną z sypkimi produktami, miksuję do uzyskania gładkiej masy.Ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 ok 40 min, do tzw suchego patyczka.Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej, przekrawam na 2 blaty.
Krem:
Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder, kakao i Horlicks', dalej ucieram. Na koniec dodaję wrzącą wodę, dokładnie mieszam. Gotowy krem dzielę na dwie równe porcje****.
Pierwszy blat ciasta układam na paterze, smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem i dekoruję pozostałym kremem. Na koniec ozdabiam groszkami Maltesers.
Smacznego
*Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt „Feast”
** W oryginalnym przepisie w książce jest 15 g masła (prawdopodobnie nastąpił błąd w druku).
*** Do mojego tortu zrobiłam podwójną ilość kremu z 250 g masła.
**** Podczas robienia mojego torty podzieliłam krem na pół, do jednej połowy wyspałam 135 g groszków Maltersers w całości, wymieszałam. Tę połowę kremu umieściłam między blatami ciasta, drugą połową (bez groszków) udekorowałam tort z wierzchu.