Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami

Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJestem wielkim fanem Maltesers'ów dlatego też nie zastanawiałam się długo nad przepisem na mój urodzinowy tort. Jest bardzo słodki, trochę ciężki przez dodatek Horlicks'a, ale zdecydowanie przepyszny. Groszki ukryte w kremie były dużą niespodzianką dla wszystkich, który mieli okazję spróbować tortu.Zdecydowanie polecam dla miłośników czekoladowych słodkości:)
Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami*: Biszkopt:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 ml mleka
  • 150 g masła**
  • 2 łyżki napoju słodowego Horlicks(proszku)
  • 150 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
Krem***:
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka kakao, przesianego
  • 45 g Horlicks'a
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 2 x 37 g opakowania groszków Maltesers

Ciasto:Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewam do miseczki.Mleko, masło i Horlicks umieszczam w garnuszku, podgrzewam na średnim płomieniu do momentu aż masło się rozpuści (nie dopuszczam do zagotowania).Jajka ubijam z cukrami na puszystą białą masę. Następnie dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję mąkę wymieszaną z sypkimi produktami, miksuję do uzyskania gładkiej masy.Ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 ok 40 min, do tzw suchego patyczka.Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej, przekrawam na 2 blaty.
Krem:
Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder, kakao i Horlicks', dalej ucieram. Na koniec dodaję wrzącą wodę, dokładnie mieszam. Gotowy krem dzielę na dwie równe porcje****.
Pierwszy blat ciasta układam na paterze, smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem i dekoruję pozostałym kremem. Na koniec ozdabiam groszkami Maltesers.




Smacznego




*Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt „Feast”
** W oryginalnym przepisie w książce jest 15 g masła (prawdopodobnie nastąpił błąd w druku).
*** Do mojego tortu zrobiłam podwójną ilość kremu z 250 g masła.
**** Podczas robienia mojego torty podzieliłam krem na pół, do jednej połowy wyspałam 135 g groszków Maltersers w całości, wymieszałam. Tę połowę kremu umieściłam między blatami ciasta, drugą połową (bez groszków) udekorowałam tort z wierzchu.

Kategorie przepisów