Wyobraźcie sobie, że moja córka zażądała ostatnio, bym jej wykupiła szkolne podwieczorki! Indagowana na powyższą okoliczność przyznała, że chodzi o "okrągłe takie ciastka z owocami i posypką, pyszne".
Zebra to bardzo efektowne i stosunkowo nieskomplikowane ciasto, szybkie w przygotowaniu, którego warstwy ciasta układają się w nieregularne pasy imitując tytułową zebrę.
Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej.
Moja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy – można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu kilku dni, a on i tak był tak samo pyszny jak świeżo po upieczeniu. Właśnie dlatego to takie rewelacyjne ciasto na święta: można przygotować sobie go wcześniej, a kiedy wybije godzina zero już tylko cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi :)
Tradycyjny sernik na czekoladowym spodzie zawsze gości u mnie na świątecznym stole. Jest lekki i puszysty, a ciasto rozpływa się w ustach. Całość jest otulona czekoladową polewą przygotowaną na bazie kakao.
Najbardziej klasyczny z serników. Bez spodu - sama masa serowa, wypełniona rodzynkami. Całość wykończona polewą czekoladową. Pyszny i zawsze na czasie :)
Wspaniały, a przy tym bardzo łatwy i wbrew pozorom szybki. Czekoladowe kruche ciasto jest wdzięczne, a pachnąca pomarańczami masa serowa onomnomnomnom...
Moje dziecko w gimnazjum, jakiś czas temu, miało zajęcia praktyczne w ramach których uczyli się gotować. Namiętnie wałkowała wtedy babkę Zebrę, którą przygotowywali w szkole. Chętnie do niej wracamy, bo nam bardzo smakuje.
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao.
Babka jest wesoła za sprawą kolorowych punkcików i nadaje jej charakter typowo wiosenny, a że mamy okres wielkanocny, możemy ja śmialo podać na świąteczny stół.
Na wielkanocnym stole zawsze króluje babka piaskowa, bez której nie wyobrażam sobie świat. Szybciutko idziemy do sklepu na zakupy i robimy babeczkę piaskową. Zapewniam was babka zawsz sie udaje jest pyszna :)
Czy ktoś z Was jeszcze nie wie, że majonez dodajemy nie tylko do jaj i sałatek na Wielkanoc ? Pyszna babka majonezowa wymaga zmieszania tylko kilku składników. Zrobicie ją bardzo szybko i na pewno Wam się uda.
Fale dunaju to taka klasyka z dzieciństwa, robiły je moja Mama i Ciocia i gościło na wielu imprezach. Był taki czas, że nie piekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko