Chałka ..ale nie drożdżowa, tylko na proszku do pieczenia.taką chałkę robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada...u mnie zjedzona prawie od razu zaraz po upieczeniu.
Cukier puder, wodę i kakao zagotuj w rondelku do połączenia się składników w jednolitą polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, stale ucierając dodawaj po jednym żółtku oraz przestudzoną polewę...
Drożdże rozetrzyj z cukrem i śmietaną. Zostaw na chwilę, do zapienienia. W tym czasie margarynę posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki i zagnieć cisto o konsystencji jak na kopytka...
Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu jego przygotowania. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać ono dość skomplikowane to zapewniam że jego przygotowanie nie powinno sprawić żadnego problemu. A sam smak to miks orzeźwiającej galaretki, miękkiego biszkoptu, kremowej masy oraz owoców.
Dwukolorowe ciasto, z czekoladowym spodem i z bardzo delikatnym, serowym akcentem. Zamiast twarogu, dodałam czysty serek homogenizowany, przez co masa serowa jest lekka i delikatna. Całość godna polecenia, ciasto jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dekoracyjne
Ten jabłecznik przebija wszystkie, które do tej pory zrobiłam i zjedliśmy. Nie dość, że jest prosty, szybki w przygotowaniu, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. Ciasto łatwo się wyrabia, nie ma z nim żadnego problemu. Jest jedyny minus - szybko znika, bo musimy kroić go tak jak mamy poukładane jabłka, a jabłka to połówki
Oponki serowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne.
W proponowanym cieście pomiędzy czekoladowym biszkoptem znajdują się dwie smaczne masy, świetnie się ze sobą komponujące i sprawiające, że ciężko jest poprzestać na jednym kawałku. Od siebie dodałam do masy ze śmietaną serek mascarpone, aby masa była bardziej stabilna.
Złociste, delikatne, chrupiące i pyszne! Faworki, bo o nich mowa, doskonale sprawdzą się na świętowanie Tłustego Czwartku. Jeśli myślicie, że przygotowanie ich jest trudne i pracochłonne, to wyprowadzę Was z błędu. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków.
Strudel ten ma wiele zalet,jest zdrowy,nie zawiera cukru,zamiast mleka ( tylko do zaczynu ) dodalam sok wycisnięty ze swieżych pomarańczy sycylijskich,które charakteryzują się czerwonym miaższem i sokiem.
Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki.
Dzisiaj mam dla Ciebie pełnoziarnistą drożdżówkę. Taką typowo babciną, puchatą, pachnącą wanilią, nadzianą dużą ilością domowych powideł. Pachnie domem i ma sobie niesamowitą moc odpędzania złych myśli.