Wegańska babka cytrynowa
To już ostatnia moja wielkanocna propozycja dla Was.Wegańska babka bez dodatku jajek i mleka. Puszysta i bardzo cytrynowa!
Wegańska babka cytrynowa
/ przepis własny, składniki na formę o średnicy 22 cm/
- 350 g mąki pszennej
- 130 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego, może być również migdałowe)
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- 130 ml oleju kokosowego (płynnego) lub rzepakowego
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- ewentualnie kilka kropel aromatu cytrynowego
dekoracja:
- jajeczka czekoladowe
- cukier puder
- plasterki świeżej cytryny
- świeże kwiatki
dodatkowo (do przygotowania formy):
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka bułki tartej lub mąki
Ważne, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową!
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sodę oraz proszek do pieczenia.
Wlewam mleko, aromat i płynny olej oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie miksuję, aż do uzyskania kremowej masy.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C . (bez termoobiegu).
Do przygotowanej wcześniej foremki na babkę wylewam surowe ciasto.
Piekę babkę przez ok. 50-60 minut. Ciasto będzie upieczone, jeśli włożony w środek patyczek będzie suchy. Studzę na kuchennej kratce.
Jeśli chcesz, możesz udekorować je cukrem pudrem, świeżymi kwiatkami i czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________