Szybkie drożdżówki z owocami i kruszonką
Wyobraźcie sobie, że moja córka zażądała ostatnio, bym jej wykupiła szkolne podwieczorki! Indagowana na powyższą okoliczność przyznała, że chodzi o "okrągłe takie ciastka z owocami i posypką, pyszne". Żaluzja poniata, proszę uprzejmie, oto są. Tylko skąd się spryciula dowiedziała, że są pyszne...
Miejmy (na 2 standardowe blachy):
na ciasto drożdżowe:
400 g mąki
100 g cukru
80 g masła klarowanego, kokosowego lub wegańskiej margaryny
ok. 180 ml mleka roślinnego lub wody
opakowanie suchych drożdży
pół laski wanilii
szczyptę soli
na kruszonkę:
60 g mąki
30 g cukru
30 g wegańskiej margaryny
dodatkowo: owoce - u nas maliny i truskawki (własne, mrożone), ale można użyć śliwek, jabłek etc.
Przygotować ciasto drożdżowe: wszystkie składniki oprócz tłuszczu włożyć do miski i miksować mikserem z hakami do ciasta przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde, więc by uzyskać taką konsystencję, trzeba ewentualnie dodawać mleka lub mąki. Rozpuścić tłuszcz, dodać do ciasta i wyrabiać jeszcze ze 2 minuty. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonkę i przygotować owoce - jeśli używamy mrożonych, po ich opłukaniu (ja mrożę zawsze nieumyte owoce, więc muszę je potem płukać), należy ułożyć je na papierowym ręczniku, by je dobrze odsączyć. Kruszonkę wyrobić palcami i odstawić w chłodne miejsce. Gdy drożdżowe urośnie, rozwałkować je na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 cm. Dużą szklanką wykroić koła i poukładać je, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy urosną, poukładać na nich owoce (niezbyt dużo) i posypać je kruszonką. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 150 stopni i piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia warto na chwilę włączyć funkcję grilla, by mocniej zrumienić kruszonkę.