Babka Zebra
Moje dziecko w gimnazjum, jakiś czas temu, miało zajęcia praktyczne w ramach których uczyli się gotować. Namiętnie wałkowała wtedy babkę Zebrę, którą przygotowywali w szkole. Chętnie do niej wracamy, bo nam bardzo smakuje.
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. oranżady,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej, oranżadę i stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlewać na środek ciasto jasne na przemian z ciemnym. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C około 60 min. do suchego patyczka.