Sernik na czekoladowym spodzie
Tradycyjny sernik na czekoladowym spodzie zawsze gości u mnie na świątecznym stole. Jest lekki i puszysty, a ciasto rozpływa się w ustach. Całość jest otulona czekoladową polewą przygotowaną na bazie kakao.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Ciasto
Margarynę trzemy na grubym tarle, dodajemy do pozostałych składników na ciasto i zarabiamy. Następnie dzielimy gotowe ciasto na 2 części i rozwałkowujemy tak, aby dopasować je wielkością do naszej brytfanki. Jedną część wykładamy na brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto lekko podciągamy na ściankach, aby masa serowa nie dotykała boków formy.
Masa serowa
Wszystkie składniki na masę dokładnie ze sobą łączymy tak aby nie było żadnych grudek. Można to zrobić za pomocą malaksera, miksera lub innego mieszającego sprzętu. Wylewamy ją na ciasto i przykrywamy drugim płatem. Na wierzchu robimy małe dziurki za pomocą widelca.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50-60 minut. Jeśli chcecie sprawdzić czy jest gotowe możecie wbić wykałaczkę i zobaczyć czy nie zostaje na niej masa serowa. Jeśli jest czysta to znaczy, że sernika można wyciągać z piekarnika.
Polewa czekoladowa
Masło rozpuszczamy. Dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. W tak powstałej polewie nie powinny pływać żadne grudki. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i rozprowadzamy szpatułką. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego !
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 300 g margaryny
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 1 kg przemielonego twarogu
- 1 budyń śmietankowy
- 4 jajka
- 150 g margaryny
- 2 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżka wiórek kokosowych do dekoracji
Przygotowanie
Ciasto
Margarynę trzemy na grubym tarle, dodajemy do pozostałych składników na ciasto i zarabiamy. Następnie dzielimy gotowe ciasto na 2 części i rozwałkowujemy tak, aby dopasować je wielkością do naszej brytfanki. Jedną część wykładamy na brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto lekko podciągamy na ściankach, aby masa serowa nie dotykała boków formy.
Masa serowa
Wszystkie składniki na masę dokładnie ze sobą łączymy tak aby nie było żadnych grudek. Można to zrobić za pomocą malaksera, miksera lub innego mieszającego sprzętu. Wylewamy ją na ciasto i przykrywamy drugim płatem. Na wierzchu robimy małe dziurki za pomocą widelca.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50-60 minut. Jeśli chcecie sprawdzić czy jest gotowe możecie wbić wykałaczkę i zobaczyć czy nie zostaje na niej masa serowa. Jeśli jest czysta to znaczy, że sernika można wyciągać z piekarnika.
Polewa czekoladowa
Masło rozpuszczamy. Dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. W tak powstałej polewie nie powinny pływać żadne grudki. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i rozprowadzamy szpatułką. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego !