Babka marmurkowa

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat rozchodzący się po mieszkaniu, kiedy ją pieczemy - jest niepowtarzalny :)
Składniki:
  • 1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • około 50 ml mleka
  • 310 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g miałkiego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 360 g mąki pszennej do wypieków
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w naczyniu zawieszonym nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypać kawę (fot.1). Jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawić. Masło utrzeć z cynamonem, przez około 1 minutę. Dodać stopniowo cukier i ubić do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodać jajka (stopniowo, po jednym), śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą. Dodać śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całą masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich połączyć z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej (fot.2). Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta (fot.3). Nożem zrobić 3 lub 4 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru (fot.4). Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół).
Źródło: kwestiasmaku.com
Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Szarlotka żurawinowa

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw
1

Pasztet z fasoli mung i pieczo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bananowa krówka
3

Bananowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką
1

Flaki inaczej, czyli z fasolą…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Golonka z indyka duszona w warzywach
2

Golonka z indyka duszona w war…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Filet z indyka caprese
2

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Falafel z ciecierzycy
2

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia