Babka marmurkowa
Nic dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat rozchodzący się po mieszkaniu, kiedy ją pieczemy - jest niepowtarzalny :)
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- około 50 ml mleka
- 310 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 300 g miałkiego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 360 g mąki pszennej do wypieków
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w naczyniu zawieszonym nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypać kawę (fot.1). Jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawić. Masło utrzeć z cynamonem, przez około 1 minutę. Dodać stopniowo cukier i ubić do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodać jajka (stopniowo, po jednym), śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą. Dodać śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całą masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich połączyć z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej (fot.2). Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta (fot.3). Nożem zrobić 3 lub 4 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru (fot.4). Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół).
Źródło: kwestiasmaku.com
drukuj przepis