Babka marmurkowa

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat rozchodzący się po mieszkaniu, kiedy ją pieczemy - jest niepowtarzalny :)
Składniki:
  • 1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • około 50 ml mleka
  • 310 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g miałkiego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 360 g mąki pszennej do wypieków
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w naczyniu zawieszonym nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypać kawę (fot.1). Jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawić. Masło utrzeć z cynamonem, przez około 1 minutę. Dodać stopniowo cukier i ubić do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodać jajka (stopniowo, po jednym), śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą. Dodać śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całą masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich połączyć z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej (fot.2). Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta (fot.3). Nożem zrobić 3 lub 4 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru (fot.4). Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół).
Źródło: kwestiasmaku.com
Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty

Mocno pierniczkowy sernik z ri…

Beti Beti
kruche babeczki

Łatwe ciasto cynamonowe

Łatwe ciasto cynamonowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym

Makaron z sosem marchewkowo-na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Tarta z karmelizowanym czosnki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kokos - truskawki - róża. I o tym, jak rozmawiać z szefem
1

Kokos - truskawki - róża. I o…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Krem jaglany lawendowo - cytrynowy
1

Krem jaglany lawendowo - cytry…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Romantyzm do jedzenia, czyli przecier różany
1

Romantyzm do jedzenia, czyli p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Syrop różany z melisą i miętą
1

Syrop różany z melisą i miętą

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pulled Pork czyli szarpana  wieprzowina
2

Pulled Pork czyli szarpana wi…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar - szwedzkie bułecz…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Odrywane cynamonki

Odrywane cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście