Idealny sernik wielkanocny

Idealny sernik wielkanocny

Zdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To już tradycja, że na wielkanocnym stole, obok drożdżowej baby (przy okazji, naprawdę polecam tę Neli Rubinstein) gości sernik. Lekki, kremowy, po prosu idealny!

Zdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowując ten sernik na Wielkanoc, posiłkowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki, lekko go tylko uprościłam, bo lubię sobie ułatwiać kuchenne życie:) Nie zmieniło to faktu, że prawdopodobnie zakochacie się w tym lekkim, a zarazem kremowym serniku. Nasz porcja zniknęła w ciągu jednego dnia!

W porównaniu do oryginału, zmniejszyłam proporcje o połowę, przepis jest więc n foremkę ok. 30 x 20 cm.

Zdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ jako spodu, używa się w tym przepisie ciasteczek („Petit Beurre„- moje ulubione to te z Jutrzenki!), co jeszcze przyspiesza cały proces przygotowywania sernika. Polecam go z całego serca!

Zdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Idealny sernik wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż równą warstwą ciasteczka.

Białka ubij na sztywną piane.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami twaróg, cały czas ucierając. Dodajroztopione masło, proszek budyniowy, mąkę pszenną i esencję waniliową. Zmiksuj.

Do masy wlej śmietankę, miksuj, aż masa ładnie zgęstnieje.

Delikatnie dodaj ubite białka (nie mieszaj już mikserem, tylko delikatnie- łyżką lub szpatułką.

Masę serową przelej na ułożone w formie herbatniki.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej ( formę z sernikiem włóż do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlej wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem).

Po upieczeniu zostaw sernik w stygnącym piekarniku przez około 30 minut, następnie już samą foremkę (bez naczynia z wodą)  zostaw w piekarniku, do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że f

Kategorie przepisów