Babka wiosenna w kropki
Babka jest wesola za sprawa kolorowych punkcikow i nadaje jej charakter typowo wiosenny,a ze mamy okres wielkanocny,mozemy ja smialo podac na swiateczny stol.
Dzieki dodatkom,czyli mamy tu olej ,mamy jogurt babka jest b.wilgotna i dzieki temu moze spokojnie poczekac w lodowce nawet kilka dni-polecam!
Zapraszam!
Babka wiosenna w kropki
.4 jajka
.2 szklanki maki pszennej
.1/2 szklanki naturalnego jogurtu
.1/2 szklanki oleju roslinnego
.3/4 szklanki cukru
.skorka otarta z 1 cytryny
.2 lyzeczki proszku do pieczenia
.2 lyzki posypki kolorowej do ciast
polewa
.1/2 szklanki cukru pudru
.2 lyzeczki soku z cytryny
.kolorowa posypka do ciast
Wykonanie
.forme do babek smarujemy margaryna i pudrujemy maka
-jajka cale ubijamy z cukrem na puch
-dodajemy olej strumykiem i ubijamy mikserem na wolnych obrotach,nastepnie dodajemy jogurt i skorke z cytryny
-przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i delikatnie za pomoca lyzki mieszamy skladniki,na koniec dodajemy posypke
-przekladamy ciasto do formy
-pieczemy w temp.180stC przez 45 min
-zimna ,wystudzona babke dekorujemy lukrem z podanych skladnikow i kolorowa posypka
Smacznego!