Sernik wiedeński

Sernik  wiedeński

Najbardziej klasyczny z serników. Bez spodu - sama masa serowa, wypełniona rodzynkami. Całość wykończona polewą czekoladową. Pyszny i zawsze na czasie :)

Przepis od Dorotus

Zdjęcie - Sernik  wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
  • ewentualnie ulubione bakalie (u mnie rodzynki)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kremówki

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg. Na koniec wmieszać obie przesiane mąki, ekstrakty i ewentualnie bakalie. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec w takich warunkach przez ok. 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.  

Czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i kremówką. Gotową polewą ozdobić zimny sernik. Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik  wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów