Sernik wiedeński
Najbardziej klasyczny z serników. Bez spodu - sama masa serowa, wypełniona rodzynkami. Całość wykończona polewą czekoladową. Pyszny i zawsze na czasie :)
Przepis od Dorotus.
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 5 jajek
- 100 g miękkiego masła
- łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- łyżka mąki pszennej
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
- ewentualnie ulubione bakalie (u mnie rodzynki)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki kremówki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg. Na koniec wmieszać obie przesiane mąki, ekstrakty i ewentualnie bakalie. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec w takich warunkach przez ok. 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i kremówką. Gotową polewą ozdobić zimny sernik. Smacznego :)