Babka piaskowa z olejem rzepakowym

Babka piaskowa z olejem rzepakowym

Na wielkanocnym stole zawsze króluje babka piaskowa, bez której nie wyobrażam sobie świat. Szybciutko idziemy do sklepu na zakupy i robimy babeczkę piaskową. Zapewniam was babka zawsz sie udaje jest pyszna :) Zawsze w mojej kuchni jest olej rzepakowy, który wykorzystuję na ciepło i zimno. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy, zawiera sterole roślinne, kwasy omega 3,zmniejsza zawartość złego cholesterolu. Jest też jednym z moich ulubionych. Zdjęcie - Babka piaskowa z olejem rzepakowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka piaskowa z cukrem pudrem
Składniki
· 30 dag mąki pszennej
· 10 dag mąki ziemniaczanej
· 4 jaja
· 1,5 szklanki cukru pudru
· 1 cukier waniliowy
· 15 dag masła
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· 1 łyżki octu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· Aromat

Zdjęcie - Babka piaskowa z olejem rzepakowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wykonanie Masło ucieramy z jajkami cukrem pudrem i waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy łączymy, dodajemy proszek do pieczenia. łączymy z masą jajeczną dodajemy olej i ocet mieszamy. Ciasto wylać do foremki i piec w temperaturze 180 stopni 50 minut. Wyjąć babeczkę z foremki ostudzić posypać cukrem pudrem Zdjęcie - Babka piaskowa z olejem rzepakowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka piaskowa z olejem rzepakowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów