Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką
Dzisiaj mam dla Ciebie pełnoziarnistą drożdżówkę. Taką typowo babciną, puchatą, pachnącą wanilią, nadzianą dużą ilością domowych powideł.
Pachnie domem i ma sobie niesamowitą moc odpędzania złych myśli.
Polecam, upiecz je w ten weekend :-)
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką
/ przepis rodzinny, składniki na prostokątną blachę o wym. 20 x 30 cm/
ciasto drożdżowe:
- 32 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej luksusowej
- 1 szklanka ciepłego, ale nie gorącego! mleka
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
dodatkowo:
- 2 małe słoiki domowych powideł śliwkowych
kruszonka:
- 160 g maki krupczatki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g masła
Z drożdży, odrobiny mleka, cukru i mąki robię rozczyn. Przykrywam go czystą ściereczką i czekam, aż nieco wyrośnie.
W dużej misce ubijam żółtka, dodaję jajko, resztę cukru i miksuję. Przesiewam mąkę, wlewam ekstrakt waniliowy, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i sól. Wszystko dokładnie zagniatam do momentu uzyskania plastycznego ciasta, które będzie "odchodziło" od ręki.
Przykrywam miskę z ciastem ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h - do wyrośnięcia.
W misce łączę składniki kruszonki, rozcieram je palcami aż do uzyskania konsystencji piasku.
W tym czasie wykładam prostokątną blachę do pieczenia pergaminem, przekładam wyrośnięte ciasto, smaruję je powidłami i posypuję kruszonką.
Wstawiam blachę do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piekę je w przez ok. 50 minut.
Smacznego! :-)
Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________