Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi

Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi
Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek "Niebo w gębie" babci Jadzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 10 dkg margaryny PALMA
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
Masa biała:
  • 1 l słodkiego mleka
  • wanilia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 25 dkg masła lub margaryny PALMA
Masa ciemna:
  • 17 dkg cukru pudru
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 13 dkg masła lub margaryny PALMA
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru pudru
Przygotowanie

CIASTO

Margarynę roztop, dodaj mleko i miód. Dobrze wymieszaj i zostaw do przestudzenia. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i cukrem pudrem. Dodaj letnią margarynę i zagnieć ciasto. Wyłóż do blaszki i piecz ok. 30 minut w 180 st. C.

MASA BIAŁA

Odlej pół szklanki mleka i rozmieszaj w nim oba rodzaje mąk. Resztę mleka zagotuj (jeśli nie masz słodkiego mleka, dodaj pół szklanki cukru). Do gotującego się mleka wlewaj cienkim strumieniem zawartość szklanki i mieszając stale gotuj parę minut, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do schłodzenia. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puch. Porcjami dodawaj zimny budyń i ucieraj dalej, aż do wykończenia budyniu.

MASA CIEMNA

Cukier puder, wodę i kakao zagotuj w rondelku do połączenia się składników w jednolitą polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, stale ucierając dodawaj po jednym żółtku oraz przestudzoną polewę.

Na wystudzony placek wyłóż ciemną masę, a na nią jasną. Wierzch możesz udekorować owocami i/lub polewą czekoladową.


Historia przepisu z szuflady Babci Jadzi:

"Mój przepis pochodzi z początku lat 70 ubiegłego stulecia. Wówczas to moja mama brała udział w kursie pieczenia i gotowania Koła Gospodyń Wiejskich. Miałam wówczas naście lat, szybko pisałam, dlatego pomagałam mamie zapisywać składniki. To ciasto piekłyśmy z mamą - babcią Jadzią na każde święta i wszystkie uroczystości domowe. Teraz, kiedy mamy już nie ma, chronię ten zeszyt jak bezcenną relikwię."


Kategorie przepisów