Popapraniec

Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu jego przygotowania. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać ono dość skomplikowane to zapewniam że jego przygotowanie nie powinno sprawić żadnego problemu. A sam smak to miks orzeźwiającej galaretki, miękkiego biszkoptu, kremowej masy oraz owoców. Spróbujcie i przekonajcie się sami czy warto ;)
Zdjęcie - Popapraniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Biszkopt:
(na blachę 24x30)

  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4-1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki. maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych


Budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej


Dodatkowo:

  • 250g masła
  • 400g dżemu jagodowego
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych


Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier oraz żółtka i dobrze ubij. Mąkę przesiej przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj z pianą. Na koniec dodaj olej i jeszcze raz całość przemieszaj. Masę podziel na 3 części. Do 1 części dodaj mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z mas delikatnie wymieszaj i przełóż na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek). Piecz 30 min w 180C. Gotowe ciasto ostudzimy i przekrój na 2 części .
Zdjęcie - Popapraniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mleko na budyń przelej do garnka zostawiając ok 1/4 na wymieszanie z pozostałymi składnikami. W osobnym kubeczku wymieszaj (najlepiej mikserem) mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko. Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.

Przełożenie:
biszkopt-1/2 masy- dżem jagodowy - biszkopt - 1/2 masy - dżem jagodowy - galaretka

* Przepis zaczerpnięty z bloga My dishes and sweets

Kategorie przepisów