Popapraniec
Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu jego przygotowania. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać ono dość skomplikowane to zapewniam że jego przygotowanie nie powinno sprawić żadnego problemu. A sam smak to miks orzeźwiającej galaretki, miękkiego biszkoptu, kremowej masy oraz owoców. Spróbujcie i przekonajcie się sami czy warto ;)
Biszkopt:
(na blachę 24x30)
- 7 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4-1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki. maku
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Budyń:
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 250g masła
- 400g dżemu jagodowego
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier oraz żółtka i dobrze ubij. Mąkę przesiej przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj z pianą. Na koniec dodaj olej i jeszcze raz całość przemieszaj. Masę podziel na 3 części. Do 1 części dodaj mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z mas delikatnie wymieszaj i przełóż na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek). Piecz 30 min w 180C. Gotowe ciasto ostudzimy i przekrój na 2 części .
Mleko na budyń przelej do garnka zostawiając ok 1/4 na wymieszanie z pozostałymi składnikami. W osobnym kubeczku wymieszaj (najlepiej mikserem) mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko. Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
Przełożenie:
biszkopt-1/2 masy- dżem jagodowy - biszkopt - 1/2 masy - dżem jagodowy - galaretka
* Przepis zaczerpnięty z bloga My dishes and sweets