Oponki serowe
Oponki serowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne. Bardzo proste do przygotowania, bo ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania jak przy pączkach. W smaku bardzo podobne do pączków, choć do pączków im daleko, ale ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny dla zabieganych i niecierpliwych.
Z tego przepisu upieczesz pyszne oponki, bo nie są twarde i gumowate. Jedzone jeszcze ciepłe są rewelacyjne, bo lekko chrupiące.
Składniki na około 10 oponek:
150 g sera twarogu
150 g mąki orkiszowej jasnej
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka wódki/octu
1-2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany
3 kostki smalcu do smażenia
Wykonanie:
- składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść. Nie zagniatać za długo, bo oponki będą gumowate. Gdyby się mocno kleiło dodać trochę mąki. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawać krążki o średnicy około 7cm, a środek najlepiej wykroić nakrętką lub maleńkim kieliszkiem
- smalec roztopić w niskim, szerokim rondlu do temperatury 170`C. Bez termometru temperaturę sprawdzisz wrzucając kawałek ziemniaka. Gdy tłuszcz bulgocze wokół wrzuconego plastra ziemniaka czas na oponki. Smażyć po kilka minut z obudwu stron na złoty kolor. Obok oponek usmaż wykrojone środki. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne oponki. Oponki odwracać patyczkiem. Wyławiać i układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Uwagi: temperatura smażenia nie może być za niska, bo oponki nasiąkną tłuszczem. Przy za wysokiej temperaturze nie zdążą urosnąć i będą małe i twarde.