Strudel drozdzowy z serem na soku z pomaranczy i miodzie
Strudel ten ma wiele zalet,jest zdrowy,nie zawiera cukru,zamiast mleka ( tylko do zaczynu ) dodalam sok wycisnięty ze swieżych pomarańczy sycylijskich,które charakteryzują się czerwonym miaższem i sokiem.
Zamiast cukru,do masy dodalam miod z akacji,czyli mozna smialo powiedziec- jedz ciasto na zdrowie!
Zapraszam!
Strudel drożdzowy z serem na soku z pomaranczy i miodzie
.550 gr maki pszennej
.25 gr drozdzy
.1 jajko +1 zoltko
.1 szklanka swiezego soku z pomaranczy ( temp.pokojowa )
.1/2 szklanki mleka letniego
.1 lyzeczka cukru
.1 lyzka miodu akacjowego
.4 lyzki oleju slonecznikowego
.skorka otarta z pomaranczy
.1 zoltko do smarowania
.posypka orzechowa
.szczypta soli
masa serowa
.500 gr serka kremowego philadelphia
.skorka otarta z pomaranczy
.1/2 szklanki cukru pudru
.1 lyzka maki ziemniaczanej
oraz 3 lyzki bulki tartej
Wykonanie
-blaszka 25/20 cm
-drozdze rozrabiamy w mleku dodajemy cukier i odstawiamy na 10 min
.do miski przesiewamy make,dodajemy szczypte soli robimy w niej dolek
-wbijamy jajko i zoltko,dodajemy zaczyn,sok z pomaranczy,olej i miod
-wszystkie skladniki mieszamy lyzka,potem wyrabiamy chwile reka
-gotowe ciasto okrywamy folia spozywcza,potem sciereczke i odstawiamy na 1 godz. do wyrastania
-wyrosniete ciasto,wyrabiamy na desce ok.10 min,nieco podsypujemy maka
-na papierze do pieczenia walkujemy ciasto na dosc cienki prostokat
-skladniki na mase serowa mieszamy ze soba
-ciasto drozdzowe posypujemy najpierw bulka tarta ( wchlonie cala wilgoc z sera podczas pieczenia ) nakladamy na to mase serowa
-zawijamy krotsze boki do srodka z obu stron,wyjda nam dwie zlaczone ze soba rolady
-przenosimy gotowe ciasto wraz z papierem do pieczenia na blaszke
-okrywamy ponownie ciasto do kolejnego wyrastania ok.20 min
-smarujemy calosc roztrzepanym zoltkiem i posypujemy posypka
-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 40 min
Smacznego!