Pyszne, domowe pączki i to bez smażenia. Są rewelacyjne! Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne. Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie. Naprawdę polecam.
To idealny sposób na wykorzystanie czerstwych już rogalików (albo innego słodkiego pieczywa). Bułeczki zalewam mieszaniną jajek i śmietanki, a do smaku dodaję namoczone (na francuską nutę!) w calvadosie rodzynki.
Ciasto jest niesamowite - biszkoptowy puszysty i mocno czekoladowy spód, puszysta masa serowa oraz piernikowy wierzch z kruchego ciasta. Ten sernik to bardzo smaczna propozycja na w sezonie "korzennym" jak i poza nim :)
Marzyło mi się od dawna ciasto drożdżowe jak u Babci, puszyste ze słodką kruszonką. Moje ciasto dało radę wspomnieniom, jest równie pyszne a zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański.
Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem truskawkowym. Wspaniale byłoby udekorować go świeżymi truskawkami
Chrusty z tego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące ma zewnątrz, a podane posypane dużą ilością cukru pudru, na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący w kuchni. Polecam!
Pączki nadziewałam dopiero po upieczeniu, jak dla mnie to znacznie ułatwia sprawę. Kuleczki formowałam ręcznie odważając (ciut większe niż w oryginale) porcje ciasta. Jeśli jednak wolicie ciasto można rozwałkować i wycinać szklanką kółka. W przepisie pojawia się też kieliszek spirytusu. I choć staropolskie kielichy na pewno były dość pojemne, to ja dałam "tylko" 2 łyżki rumu. Przepis na najlepsze staropolskie pączki podaję już ze zmianami.
Faworki w wersji fit pieczemy w piekarniku zamiast w głębokim tłuszczu. Jest to z pewnością fajna alternatywa dla osób, które nie lubią smażonych chruścików lub po prostu dbają o linię, a mają ochotę na tłustoczwartkowe szaleństwo ;). Powiem tak - te faworki są smaczne, chrupiące, jednak bardziej suche niż tradycyjne.