Karmelowy pudding z croissantami

Karmelowy pudding z croissantami

To idealny sposób na wykorzystanie czerstwych już rogalików (albo innego słodkiego pieczywa).

Zdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki zalewam mieszaniną jajek i śmietanki, a do smaku dodaję namoczone (na francuską nutę!) w calvadosie rodzynki.

Zdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nikt z jedzących nie zgadnie, że to w zasadzie deser z resztek. Pyszny, szczególnie jedzony lekko jeszcze ciepły…

Zdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na deser dla 3-4 osób.

Zdjęcie - Karmelowy pudding z croissantami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rodzynki zalej alkoholem, odstaw na ok. 30 minut, by nasiąknęły.

W rondelku o grubym dnie rozpuść cukier, aż utworzy jasnobrązowy karmel. Wlej mleko i śmietankę. Wymieszaj, aż karmel się rozpuści. Do lekko ostudzonego płynu wbij jajka, wymieszaj.

W naczyniu do zapiekania rozłóż pokrojone na kromki rogaliki. Na wierzchu ułóż rodzynki (wlej też resztę calvadosu, jeśli całości nie wchłonęły rodzynki). Całość zalej mieszaniną jajek.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 25 minut. Podawaj na ciepło np. z cukrem pudrem, śmietanką lub lodami.

Kategorie przepisów