Marmurkowe ciasto
Proste do zrobienia, smaczne ciasto, które piekę sporadycznie. Najchętniej zjadamy je na drugie śniadanie popijając mlekiem.
Ciasto marmurkowe
300 g miękkiego masła
270 g cukru pudru + 4 łyżeczki
5 jaj
375 g mąki orkiszowej l. pszennej
4 płaskie łyżeczki do pieczenia
szczypta soli
6 łyżek mleka
4 łyżeczki kakao
Masło miksuję z 270 g pudru na jednolitą masę, następnie dodaję po 1 jajku, cały czas miksując. Dosypuję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Na końcu dodaję ok. 3 łyżek mleka. Przekładam 2/3 ciasta do podłużnej formy albo wysmarowanej masłem albo wypełnionej papierem do pieczenia. Wyrównuję. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao wymieszane z 4 łyżeczkami pudru, mieszam, dodaję ok. 3 łyżek mleka i przekładam na wierzch ciasta, które już umieściłam w formie. Wyrównuję. Potem przejeżdżam widelcem przez obie warstwy, żeby się lekko tu i ówdzie wymieszały. Piekę w 180 stopniach przez ok. godzinę. Wzdłuż ciasta będzie biegło pękniecie, samo ciasto lekko odejdzie od ścianek formy.