Słodko-kwaśna surówka z kapusty

Słodko-kwaśna surówka z  kapusty

Trochę inna odsłona surówki z białej kapusty. Słodko-kwaśna, z dodatkiem marchwi i cebuli. Bardzo nam smakowała i pewnie będę do niej często wracać.

Przepis z bloga Eksplozja Smaku.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z  kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek posiekanej białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Zalewa:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:

Posiekaną kapustę wymieszać z marchewkę startą na tarce oraz pokrojonymi w kostkę cebulami. Składniki zalewy połączyć ze sobą i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przechowywać do 3 dni. Smacznego :)


Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z  kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów