Słodko-kwaśna surówka z kapusty
Trochę inna odsłona surówki z białej kapusty. Słodko-kwaśna, z dodatkiem marchwi i cebuli. Bardzo nam smakowała i pewnie będę do niej często wracać.
Przepis z bloga Eksplozja Smaku.
Składniki:
- 5-6 szklanek posiekanej białej kapusty
- 2 marchewki
- 1-2 cebule
Zalewa:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Posiekaną kapustę wymieszać z marchewkę startą na tarce oraz pokrojonymi w kostkę cebulami. Składniki zalewy połączyć ze sobą i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przechowywać do 3 dni. Smacznego :)