Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka)

Marzyło mi się od dawna ciasto drożdżowe jak u Babci, puszyste ze słodką kruszonką. Moje ciasto dało radę wspomnieniom, jest równie pyszne a zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański :)

Składniki (na większą blachę):

- 0,5 kg mąki,Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) - Zakręcony wege o... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 1 opakowanie drożdży suszonych,
- 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie),
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka letniego mleka roślinnego,
- 100 g (lub więcej) rodzynek,

na kruszonkę: 2 części mąki, 1 część cukru, 1 część oleju - myślę, że możecie przyjąć że 3 łyżki to 1 część, a jak będzie za mało, to dorobić :)

Wykonanie:

Ponieważ całą pracę wykonał za mnie robot planetarny, nie miałam za dużo do roboty przy nim. Składniki należy wsypać do miski robota (lub normalnej gdy robimy ręcznie) i bardzo dobrze wyrobić na elastyczne, miękkie ciasto. Gdy jest zbyt kleiste dodajemy po trochu mąkę i dalej wyrabiamy. Oczywiście możemy dodać cukier waniliowy, esencję waniliową, szczyptę kurkumy (dla koloru), żurawinę, owoce kandyzowane. Na co tylko mamy ochotę. Ciasto wykładamy na natłuszczoną, wysypaną bułką tartą blachę, odstawiamy szykując w międzyczasie kruszonkę - mieszamy ze sobą wszystkie składniki (nie będą tak bardzo posklejane jak kruszonka z masła) i wysypujemy je na ciasto. Blachę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy je z termoobiegiem przez 30 - 45 minut, aż ciasto będzie zrumienione i suche w środku (sprawdzamy patyczkiem), lepiej nie piec za długo, żeby ciasto nie wysychało.
Bardzo proste do zrobienia i do tego pyszne.
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) - Zakręcony wege o... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) - Zakręcony wege o... - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
1

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Bułki z cebulą
1

Bułki z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim